Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera hundra i protestmot skolnedskärningar

Mellan 600 och 700 Kumlabor samlades på torget för att ge politikerna en vink om vad de anser om besparingar på skola och barnomsorg.

Annons

Några minuter över sex på tisdagskvällen fattade Magnus Thorstensson megafonen och bad samtliga demonstranter att samla sig bakom banderollerna.

Drygt sex hundra personer hade slutit upp på torget i Kumla och bakom parollerna ”Stoppa nedskärningarna” och ”Låt Kumla blomstra barnen är framtiden”.

Manifestationen som startade i onsdags via en facebooksida kom att hålla en låg profil. Endast ett lätt sorl hördes från den demonstrerade massan. Inga uttalanden eller slagord yttrades mot de politiska företrädarna som fanns med i manifestationens utkant.

– Vi är här för våra barnbarns skull, sa Lisbeth och Kent Andersson.

– De har rätt till en bra skola och barnomsorg och då krävs det att det finns personal där. Det får inte bara bli förvaring.

Jenny Ljunghaga var en av få med ett egentillverkat plakat. ”Vi är framtiden, spara inte på oss” stod det på hennes skylt. Och då var det naturligtvis sonen Sixten – som går på Skogstorpsskolan – som avsågs.

– Klart man känner oro om det blir färre lärare på skolorna, förklarade Jenny sitt deltagande i manifestationen.

En bit bort stod Anders Harenius med ett barn på Vialundsskolan.

– Jag är här för att jag bryr mig. Vi har sett en nedåtgående trend tidigare och nu verkar fallet fortsätta.

Efter en halvtimme var manifestationen över för den här gången och Magnus Thorstenssonkunde summera uppslutningen.

– Jag hade hoppats på lite fler deltagare än de 600-700 som kom i kväll, men vi ville få till stånd manifestationen innan påskledigheten.

Någon mer aktion är inte planerad innan barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 27 april då beslut om budgeten för skola och barnomsorg ska tas.

– Nu ska vi låta det här leva vidare på sociala medier som facebook, sedan får vi se vad som händer efter att nämnden har haft sitt sammanträde.