Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera körer sjöng gospel

Många rösters gemensamma kraft blir en härlig upplevelse, för både sångare och publik. I helgen genomfördes en gospelkonsert med körer från hela Bergslagens kontrakt.

Sorlet i Ljusnarsbergs kyrka inför repetitionen stiger alltefter körsångarna från de olika kyrkliga församlingarna i Bergslagens kontrakt dyker upp. På stående fot och i kyrkbänkarna inledes med en kopp kaffe. Kompbandet från Örebro med pianisten Sofia Nordlund, Samuel Olofsson, bas, och Magnus Strandberg på trummor är redan på plats och musiken när de tränar fyller hela kyrkorummet.

– Det är roligt när vi är så många. Det blir en helt annan upplevelse, säger Susanne Andersson som till vardags sjunger i Grythyttans församling.

Det är 120 röster som ska samordnas från även Fellingsbro, Näsby, Guldsmedshyttans, Nora bergslags, Linde bergslags och Ljusnarsbergs församlingar. Många säger att det är en riktig utmaning.

– Vi har tränat alla tillsammans en enda gång tidigare. Varje kör har sedan övat var för sig. Nu hoppas vi det blir samstämmigt, men med så många kan det bli riktigt mäktigt, säger Jessica Andersson från Frövi.

Sången betyder oerhört mycket för Jessica.

– Man får en kick. Det är nästan lika effektivt som ett gympapass. Endorfinerna kommer i gång. Man blir glad.

– Det kan nästan vara svårt att somna när man kommer hem på kvällen, skjuter Bosse Wessman från Frövi in.

Att samla körerna är en tradition som körledarna tror började på femtiotalet. Förutom att föra traditionen vidare gör man detta för att skapa upplevelser.

– Det är fantastiskt roligt att sjunga ihop och nyttigt. Det ger chansen till samarbete mellan församlingarna, säger Viveka Sjödell i Ljusnarsbergs församling som höll i de yttersta trådarna.

För såväl körledare som sångare blir framträdandet en utmaning som också utvecklar.

– Det är en annan upplevelse att framträda i en stor kör. Nu vågar många sjunga ut och vi ges möjlighet att prova helt andra saker, säger Viveka.

Elina Hultman, körledare i Näsby församling, påkallar uppmärksamhet och uppvärmningen, för både kropp och stämma, tar sin början. Om bara några timmar är det skarpt läge och då gäller det att rösterna håller.