Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera miljövänliga förslag

Fler cykelvägar, dagligvaruhandel på nätet och bilpool inom kommunen. Flera förslag kom fram när Klimatpiloterna höll medborgarsamtal om hur resandet i Laxå kommun ska bli mer klimatsmart.

I måndagskväll bjöds politiker, tjänstemän och medborgare in till ett samtal om klimatsmart resande i Laxå kommun. Cirka fem medborgare kom för att delge sina tankar och idéer.

– Varför kan vi inte samordna transporterna mer? I dag kör postbilen, tidningsbilen och skolskjutsen i tomma bilar från Tiveden. Varför kan vi inte samköra och få åka med, sade Anders Tivell från Tiveden.

Ett annat förslag som kom fram var att Laxå kommun kunde ordna en bilpool inom kommunen.

En kvinna bland åhörarna påpekade att varför inte kunna beställa mat på nätet med utkörning till ett samlingsställe. Det skulle minska bilkostnaderna till och från affären.

– Vi kommer inte att klara oss utan bil år 2020 i Laxå kommun. Däremot tror jag på att utöka kollektivtrafiken och alternativa bränslen, sade Anna Eriksson, s, kommunalråd i Laxå kommun.

Inte utan bil

Bo Rudolfsson, kd, Oppositionsråd trodde inte heller att medborgarna i Laxå kommun kunde klara sig utan bil år 2020.

– Däremot krävs det mer samarbete. Min förhoppning är att det ska göras en hemsida på internet där människor kan ge bort saker, sälja saker och kunna planera resor och samåka mer.

Medborgarsamtalet avslutades med att alla förslag fick ett årtal när de kunde vara genomförda. 2015 blev årtalet som flera förslag fick.

Uppföljning

Klimatpiloterna som arrangerade medborgarsamtalet lovade att de skulle återkomma vid ett senare tillfälle för att kunna följa upp de olika förslagen som kom fram under kvällen.