Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vittnar om varg i centrala Örebro i natt

(UPPDATERAD 15.33) Flera örebroare hörde av sig till polisen under torsdagskvällen och hävdade att de sett en varg i stan.

Annons

Stadens busar och bråkstakar höll sig lugna under torsdagskvällen. Men Örebropolisen hade ändå att göra, för vid 23-tiden började telefonen gå varm. Flera örebroare ringde och berättade att de sett en varg på Norr, i området kring Rejmes.

– Det är flera olika personer som oberoende av varandra ringt in och berättat att de sett en varg i samma område. Vi har själva varit ute och spanat men hittade tyvärr ingenting, säger vakthavande polisbefäl Richard Hiller.

Vid 04-tiden uppgav en inringare att den sett en varg vid Trädgårdstorget, mitt i centrala Örebro.

– Vi åkte ut och kollade den gången också men då var den inte kvar. Det tar så klart en stund innan vi hinner fram, konstaterar Hiller.

Flera personer har hört av sig till NA och rapporterat om observationer av varg under gårdagskvällen: Vid 21-tiden vid Myrö och strax innan 23.30 i Ringstorp.

Dessutom har det inkommit vargobservationer som löper några dagar bakåt i tiden. Dels i närheten av Närkes Kil (i söndags) och vid södra infarten till Örebro (i måndags).

En läsare som hört av sig till NA vittnar också om att ha sett en varg i centrala Örebro. Det ska ha skett på torsdagsmorgonen, vid 6.45-tiden. Personen i fråga var ute med sin hund i närheten av Sveaparken och såg då en varg röra sig lite längre bort. Sedan sprang den i riktning mot stan. En till två kvällar innan reagerade hunden konstigt och morrade på ungefär samma ställe. Men då var det mörkt ute och hundägaren såg inget.

Per Wedholm är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen. Han har inte fått in några rapporter om observationer. Men han menar att det inte är så ovanligt att vargar skymtar i stadsmiljöer.

– De senaste fyra åren har det passerat vargar i utkanten av Örebro. Det finns åtta vargrevir i Örebro län, och när det kommer nya ungar så ska de ut och hitta revir. Det gör att man kan se varg i hela länet. Det hände förra året och även året innan. Men visst, för allmänheten kan det säkert uppfattas som något nytt.

Men i nuläget kan det bli svårt att med 100 procents säkerhet fastställa att det är varg som har observerats.

– När det inte finns några spår i snö lämnar vargarna sällan några tassavtryck. Och om de skulle göra det är det svårt att särskilja dem från en hund. Det finns ett antal hundraser som liknar vargar.

Nu hade alltså några som såg vargen hört av sig till polisen. Men Per Wedholm rekommenderar att man rapporterar sin observation till länsstyrelsen på rovobs.se .

– För många kan det vara en ovanlig händelse, och då kanske man inte vet till vem man ska rapportera. Finns det spår så åker vi ut och försöker bekräfta att det handlar om varg. Även fotografier är så klart bra. Men sedan är ändå varg så pass vanlit att inte länsstyrelsen kan åka ut på alla observationer.

Har du sett vargen och/eller har bilder? Hör av dig till NA på:

[email protected]

Annons