Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan bjöds på sprit och hasch - våldtogs

Tonårsflickan bjöds på sprit och hasch innan hon utsattes för en gruppvåldtäkt. Det berättade flickan i ett videoförhör när rättegången efter den misstänkta barnvåldtäkten i Kumla inleddes på tisdagen.

Annons

Tre unga män, 17, 20 och 22 år gamla, står åtalade misstänkta för grov våldtäkt mot barn i en lägenhet i Kumla 3-4 november förra året. Det finns också en fjärde misstänkt gärningsman som inte gått att identifiera.Våldtäkten anses som grov då flera personer förgripit sig på barnet, dessutom inför ögonen på ytterligare personer som befann sig i lägenheten.

Åklagaren Anna Karlsson säger att bevisläget mot männen är gott.

– Jag anser att jag kan styrka brott, men det blir domstolens uppgift att värdera bevisen efter rättegången.

– Minimistraffet för grov våldtäkt mot barn är fyra års fängelse, och det är det vi har att utgå ifrån, säger Anna Karlsson som vill avvakta rättegången innan hon tar ställning till vilket straff hon kommer yrka på.

Men enligt flickans ombud, Stockholmsadvokaten Elisabeth Massi Fritz, finns det flera försvårande omständigheter som talar för att straffet borde bli högre än miniminivån vid en fällande dom.

– Om alla döms pratar vi om en gruppvåldtäkt på ett barn, säger Massi Fritz till NA.

Under tisdagens förhandlingar spelades ett långt videoförhör med flickan, som är född 1999, upp inför rätten.

– Hon ger ett mycket trovärdig och starkt intryck där hon berättar om ett flertal uppgifter som pekar på försvårande omständigheter för gärningsmännen, säger Massi Fritz.

– Bland annat har hon blivit bjuden på sprit och något som vi tror är hasch. Hon har därefter blivit berusad, och sen har fyra olika gärningsmän, en efter en, gett sig på henne sexuellt.

I vilket skick var flickan under övergreppen?

– Hon var i ett berusningsskick men ändå så att hon har kunnat berätta om vem som gjort vad mot henne.

Trots att flickan ska ha sagt nej fortsatte övergreppen.

– Lagstiftningen när det gäller grov våldtäkt mot barn skyddar ju barn, så även om barnet har sagt ”jag vill” eller ”vi ska ha sex” så gäller inte samtycke. I det här fallet har hon dessutom berättat att hon sagt nej och att hon inte har velat, och ändå har man fortsatt. Så det är klart att det pekar på att man yrkar på mer än minimistraffet.

Massi Fritz yrkar på att de åtalade männen ska betala ett skadestånd till flickan på 125 000 var för kränkning, och ytterligare 50 000 kronor tillsammans för sveda och värk.

– Jag kommer komplettera åtalet med två intyg som visar att målsäganden har drabbats av ett omfattande psykiskt lidande och mår jättedåligt.

Flickans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz under en paus i Örebro tingsrätt. I bakgrunden åklagaren Anna Karlsson.
Annons