Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitiga väljare

Knappt två månader kvar till valet och de flesta för­beredelserna för att valet ska flyta smidigt är redan gjorda. Valnämnden i Hallsberg siktar på att öka valdeltagandet.

Annons

Trenden i Hallsberg är positiv, valdeltagandet har ökat under hela 2000-talet.

– Vi är duktiga på att öka valdeltagandet, men det finns utrymme att bli ännu bättre, säger Siv Palmgren (S), ordförande i valnämnden.

Det mesta är förberett och klart inför valet: vallokaler är bokade, utskick till valförrättare är på gång, satsningar mot de stora invandrargrupperna och förstagångsväljare förbereds.

– Vi har en tydlig ambition att fler ska gå och rösta.

Nyckeln till det är information och tillgänglighet. Exempelvis ska det nu finnas lokaler för förtidsröstning på alla tätorter i kommunen. Tidigare saknades det i Hjortkvarn, men i höstens val kommer man att kunna ”poströsta” på ortens bibliotek. I Östansjö flyttas förtidsröstningen till handelsboden, vilket innebär bättre öppettider jämfört med tidigare.

Nysvenskar osäkra

En undersökning som presenterades tidigare i våras angav att den största anledningen till att nya svenskar röstar i lägre omfattning än andra befolkningsgrupper är att de är osäkra på hur man gör – rent praktiskt.

Med det i bagaget så avser valnämnden i Hallsberg att ha tre informationstillfällen för de tre stora invandrargrupperna i kommunen. Det blir information på burmesiska, arabiska och bosniska.

– Vi kommer också att visa konkret hur man gör. Det kommer att finnas valbås, vi visar hur det går till när man blir avprickad i röstlängden, och hur ett röstkort ser ut, säger Siv Palmgren.

Information på kort

Andra satsningar för att öka valdeltagandet är att alla första- och andragångsväljare får ett speciellt vykort med en hälsning om var de kan finna mer info om hur och var man röstar.

För väljare i andra ålderskategorier kommer det, liksom tidigare, att finnas kommunala bud som kan följa med den som har svårt att ta sig till förtidsröstningen på egen hand.

Fullödig information kommer att finnas på valsajten som är en del av Hallsbergs kommuns webbsajt.

Valdeltagande

I kommunvalet 2002 röstade 80,82 procent av Hallsbergsborna, i samma val fyra år senare hade andelen ökat till 81,76 procent. I båda fallen är det drygt tre procentenheter högre än riks­genomsnittet.

I EU-parlamentsvalet 2009 röstade 47,32 procent av Hallsbergsborna vilket kan jämföras med valdeltagandet 2004 som då var 38,28 procent av de röstberättigade. I båda fallen är Hallsbergssiffrorna högre än riksgenomsnittet.

Annons