Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan innebära att behöva fly från sin bostad, att fly med sina barn, eller att fly undan hedersvåld. Det kan handla om att fly från psykiskt och fysiskt våld, att fly från ekonomiskt våld, eller att försöka fly för livet från sitt hemland till ett annat land.

S-Kvinnor kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet. Nyligen har regeringen tillsatt 350 särskilda utredare inom Polisen som ska få spetskompetens för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Det är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra. Alltför många kvinnor tvekar att lämna en våldsam man på grund av rädsla för ännu mer hot och våld. Därför måste det finna ett tryggt alternativ. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer som har erfarenhet och kompetens på området.

Vi vet av erfarenhet att bristen på kunskap hos myndigheter om hedersvåld och förtryck kan få förödande effekter för unga flickors och kvinnors liv och hälsa.

Kommunerna har ett viktigt ansvar för att säkerställa att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. Skulle det uppstå brister rörande kompetens och ansvar i kommunerna, så skulle det kunna får mycket allvarliga konsekvenser. Vi vet av erfarenhet att bristen på kunskap hos myndigheter om hedersvåld och förtryck kan få förödande effekter för unga flickors och kvinnors liv och hälsa.

Just nu är mer än 71 miljoner människor på flykt runt om i världen. Många av dessa flyktingar är kvinnor och barn som flyr från svält, våld och förtryck. En mindre del av världens alla flyktingar når Europa och flertalet av dessa befinner sig i dag i Turkiet. Samtidigt nås vi av bilder från Grekland där flyktingar trängs ihop och tvingas leva under icke människovärdiga förhållanden. Även på flykt är flickor och kvinnor särskilt utsatta och löper stor risk att utnyttjas sexuellt och bli offer för människohandel. Flyktingsituationen visar att det finns stora brister i EU:s flyktingpolitik och mottagande. S-kvinnor står upp för en solidarisk värld där asylrätten är central, och rätt till permanent uppehållstillstånd och familjeåterförening. Det behövs ett ökat feministiskt fokus i flyktingpolitiken, som uppmärksammar kvinnors särskilda utsatthet på flykt och stärker bedömningar av kvinnors skyddsskäl. Ingen kvinna ska behöva fly för livet, hela livet.

Eva-Lena Jansson

distriktsordförande S-kvinnor Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel