Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande start för baskettjejer

– Gör er fria – rör på er, ropar Nadja Keljalic.20 tjejer i Fylstaskolans idrottshall lystrar och lär när Kumla Ekeby Basket har träningsdag.

Basketsektionen i Ekeby IF har fått en flygande start. I augusti i fjol kom basketen in i föreningen. Det började med fem tjejer, som tidigare spelat i Kumla Real. I dag är det närmare 40 unga, mest tjejer men även killar, som några gånger i veckan träffas för att träna, spela och umgås.

–Vi vill försöka bygga på mycket lek och bra sammanhållning, förklarar Maria Israelsson, ordförande i basketsektionen.

I går hade Ekeby Kumla Basket, som laget kallas, träningsdag i Fylstaskolans gymnastiksal. Ljudnivån är ganska hög och spelglädjen stor. Bollarna studsas och flyger och övningarna avlöser varandra.

– Det här är en rolig sport, säger Ailin Toma.

– Det är kul för man får köra med sina kompisar, fyller Tara Bigzadeh i och Ailin tillägger:

– Och så får man använda händerna.

Maria Israelsson är också en av fyra tränare i klubben. Hon är nöjd med blandningen i laget. Genom att ha haft aktiviteter på skolor runt om i Kumla har man geografisk spridning på basketungdomarna. Lagmedlemmarna har också ursprung i många olika länder.

– Det blir ett sätt att bygga broar och det funkar jättebra. Föräldrarna är också engagerade, säger Maria.

Under träningsdagen hinns en hel del med. Skotträning, matchspel och en hel del snack om hur man spelar.

– Vem är det som är center? Guard? Forward?, undrar tränaren Nadja Keljalic, som också finns med under fredagen.

Hon får lite uppräckta händer som svar på sina frågor och poängterar att alla inte behöver samlas under korgen.

– Sära på spelet, byt positioner. Se nu, när ni gör så, vilket utrymme ni har.

Om precis en månad är det dags för nästa sammandragning i U 13-serien där Ekeby Kumla Basket finns med. Då kommer lag från Arvika och Lindesberg till Kumla. Fram till dess har tjejerna förhoppningsvis hunnit bli ännu lite skickligare.

För att fånga upp basketintresset bland ännu yngre startar klubben i nästa vecka basketlek för dem som går i förskoleklass till tvåan.

– Fotboll kan man prova på i de yngre åldrarna. Vi vill göra något liknande med basket där man kommer kunna leka med bollar och testa på, säger Maria.