Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygsäkerhet hotar vindkraftsplaner

Försvarsmakten har kastat grus i maskineriet med sitt remissvar om bygglovet för vindkraftverken på Olshammarshalvön.Inga vindkraftverk får byggas inom fyra mils radie från Karlsborgs flygplats innan flygsäkerheten är utredd.

Det kan bli så att Eons och Munksjö Aspa bruks planer på en vindkraftspark i Olshammar går i stöpet.

Bygglov har sökts för verken, men Försvarsmakten har som remissinstans stoppat processen genom att hänvisa till en utredning som pågår om flygsäkerhet och vindkraft runt alla försvarets flygplatser.

Om resultatet sedan visar att vindkraft i det här området skulle påverka flyg-säkerheten i Karlsborg kan parken gå om intet.

Såg inga hinder tidigare

Tidigare i processen har kommunen försökt ta fram så kallade områdesbestämmelser över platsen, som skulle peka ut lämpliga positioner för de sex verken.

När Försvarsmakten då fick lämna remissvar hade de ingen erinran.

– Nej, det stämmer. Frågan kom upp tidigt i somras, och innan dess hade ingen observerat detta, säger Anders Järn, chef för produktionsledningens infrastrukturavdelning på Försvarsmakten.

För säkerhets skull har man dragit en ring med fyra mils radie från varje flygfält, och inom dessa områden tillåts inga nya vindkraftverk innan utredningen är färdig, vilket förväntas bli den 30 september, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Man skriver också att vindkraft påverkar flygsäkerheten exempelvis vid lågflygning, och när man flyger med Jas  39 som riskerar att låsa sin jaktradar på vindkraftverkens vingar i stället för på flygplan och robotar. Hinderbelysningen stör också utrustningen som används när man flyger i mörker.

Skorsten nästan lika hög

Bengt Lindqvist, vd på Munksjö Aspa bruk, känner inte till försvarets skrivelse, men han hoppas och tror att när myndigheten lämnar sin utredning kommer de att godkänna vindkraft i Olshammar.

– Vi har ju en skorsten här som är 100 meter, och som har varit sedan 1927. Det skulle förvåna mig om vi får ett negativt besked, säger han.

Men om det nu skulle bli så tror han att bruket och Eon får skrota planerna på en vindkraftspark.

Kommunens byggnadsnämnd avvaktar Försvarsmaktens utredning innan de tar upp frågan om bygglov till beslut.