Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttkarusell för bolag

En sexstegsraket med omflyttning av innehållet i de kommunala bolagen, skapande av ett par nya bolag och avskaffande av några gamla ska lyfta kommunkoncernen till nya höjder.

Detta föreslås i en plan som kommunstyrelsen gett Öhrlings affärsutveckling i uppdrag att ta fram.

Syftet med alltsammans är bland annat att öka fokuseringen på det som en kommun bör och kan syssla med.

Av denna anledning såldes tidigare det kommunala bolaget Apel. Dess verksamhet var inte en kommunal angelägenhet och som den utvecklat sig tillät inte lagen att kommunen skulle fortsätta äga och driva företaget.

En ny bolagsorganisation ska också ge ökad tydlighet och renodling. Dessutom måste vissa saker ändras på grund av ny konkurrenslagstiftning.

I dag finns exempelvis kommunala verksamhetsfastigheter i fem kommunala bolag. I en ny organisation ska dessa i huvudsak finnas hos Tuab, Tredingen Utveckling AB samt till viss del i Industrilokaler i Lindesberg AB, Ilab.

Libo ska renodlas som bostadsbolag och deras andra fastigheter flyttas till Tuab och Ilab. Libos skogsinnehav flyttas också, men till Lexplo, kommunens exploateringsbolag. I detta finns i dag exploateringsmark och bolagets är en sorts saluplats för fastigheter.

Moderbolaget i Lindesberg, Molab försvinner och ersätts av det ena av två huvudbolag, Linde fastighets AB. På samma organisationsnivå ligger Linde Energi AB och över dessa bolag ett nytt moderbolag som föreslås heta Linde stadshus AB.

Totalt sett blir bolagen färre än i dag och innehållet i bolagen renodlat.

I floran av bolagsförkortningar, nya som gamla, kan frågan komma varför det ska vara nödvändigt med bolagsverksamheter.

En orsak är att lagen i vissa fall kräver bolagsform. Så är det för energiförsäljning.

Ibland kan det vara effektivare att driva verksamhet i bolagsform och enklare i kontakten med andra aktörer som exempelvis näringslivet. En så kallad äkta koncern ger andra ekonomiska möjligheter att flytta pengar mellan verksamheter än om de drivits som förvaltningar.