Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Födelsedag: Lekfull landshövding fyller 60

Stegen ekar mellan väggarna när fyraåriga Elsa sveper fram genom salarna i sinasilverskor och finaste klänning. Vad kan vara bättre för en liten prinsessa, än att få fira sin mormors födelsedag på ett alldeles äkta slott?

Elsa, storebrorsan Benjamin och lillebror John är på besök hos mormor Maria Larsson, för att fira att hon fyller 60.

– Titta mormor, den är upp och ner, hojtar Elsa och låter sin Furby-docka åka rutschkana nedför landshövdingens sträckta ben.

Örebro slott är inte bara mormors bostad. Det är världens bästa lekplats också.

– Det är så kul att leka kurra-gömma här i salarna. En gång när barnbarnens pappa var med och lekte hittade vi honom aldrig. Han försvann med kaffekopp och allt, berättar Maria, samtidigt som sexårige Benjamin skickar iväg en liten lastbil över det stora golvet i Karl Johansalongen.

Det är tidig förmiddag och landshövdingen tar emot i residenset iförd en lila spetsklänning med matchande halsband.

– Jag ska ha mottagning i eftermiddag, men tänkte att det kunde vara lämpligt att klä upp sig direkt, eftersom ni skulle komma.

Hur känns siffran 60?

– Bara bra. Du vet hur man säger: 60 är det nya 40. Jag har varken några krämpor eller åldersnoja. Jag tycker att livet berikas hela tiden.

”Det är så vackert med Svartån, vatten ger verkligen liv åt en stadsbild”.

Så sa Maria Larsson i en NA-intervju i april förra året, dagarna innan hon efterträdde Rose-Marie Frebran som landshövding i Örebro län.

För som så många andra var Örebro för Maria en stad med ett slott mitt i ån, en svamp till vattentorn och ett blomstrande kongress- och konferensliv.

– Men att det fanns ett så otroligt levande kultur- och sportliv visste jag inte. Örebro är en kulturstorstad i en småstadskostym. Jag är alldeles förälskad, säger Maria, och fortsätter:

– Och det är inte bara Örebro. Jag har till exempel hunnit uppleva kultur på teatern i Stadra, vid Opera på Skäret, Lerbäcksteatern och nu senast på Karlskogarevyn.

För Maria, som startade en ideell teaterförening hemma i Gnosjö och satt som ordförnade i kommunens kulturnämnd, är konstnärligt utövande en viktig del i länets utveckling.

– Kulturella evenemang har en stor roll i arbetet med att främja tillväxten i en region. Under 2015 kändes det som om örebroarna fick en ökad självkänsla på det området: ”Vi kan det här, vi är bra på det här”.

Maria själv hade första parkett när Örebro firade 750 år i somras.

– När killen hoppade med sin motorcykel över Svartån hade jag bästa utsikten man kan tänka sig, säger landshövdingen och sveper med handen mot fönstren, där vintersolens strålar letar sig in.

När Alf Svensson lämnade rollen som Kristdemokraternas ordförande gick frågan till Maria, som tackade nej till att ta över.

– Jag hade en son som var sjuk och jag prioriterade familjen. Och jag tycker att Göran Hägglund var bättre lämpad dessutom.

Bara några veckor efter att Maria Larsson hade lämnat partipolitiken och installerats som landshövding bestämde sig Hägglund för att lämna ordförandeposten i KD ledig igen .

Dålig tajming?

– Nej, men då hade jag aldrig varit aktuell. Det var passé. Politiken måste också föryngras. Har man tackat nej så har man, liksom.

Saknar du partipolitiken?

– Jag saknar inte det politiska spelet i alla fall. Att leda en myndighet med uppgift att samla alla goda krafter är väldigt stimulerande.

För flera av Marias företrädare på slottet har jobbet präglats av samordning av insatser efter stora varsel i länet, inte minst inom industrin.

Ovako i Hällefors varslade 150 anställda om uppsägning i i höstas. Annars har fokus för dagens landshöving hamnat på ett annat område.

– Att klara flyktingkrisen är något som genomsyrar det vi jobbar med. Det blir tydligt hur viktigt det är med samarbete mellan länsstyrelsen, regionen och kommunerna för att vi ska klara det här.

I salongen är det dukat för fest. Kaffekoppar är uppställda vid de höga mingelborden inför mottagningen om några timmar.

Maria Larsson missar inte många tillfällen att fira.

– Jag älskar kalas. Så fort det finns något att fira passar jag på. Och så har vi haft många bekanta från både Småland och Stockholm som har varit och hälsat på i Örebro, och bott i något av gästrummen. De älskar verkligen staden. Ett par har sagt att de vill flytta hit.

Klart de blir imponerade – de får ju bo på slottet.

– Ha, ha, jo det är klart.

Drömde du om att bo i ett slott som liten hemma på gården i Småland?

– Faktiskt inte. Men jag har en bok från skolan där vi skulle skriva vad vi drömde om att jobba med som vuxna. Jag skrev författare och blev hånad av klasskompisarna. Författare var tydligen lite för stora drömmar.

Har sex barnbarn

Namn: Maria Larsson.

Ålder: Fyller 60 år i dag.

Bor: På Örebro slott.

Familj: Maken Gunnar, tre vuxna barn och sex barnbarn.

Gör: Landshövding i Örebro län.

Bakgrund: Växte upp på en jord- och skogsbruksgård i Långasjö i Småland, med en pappa som var aktiv politiker i Centerpartiet. Maria engagerade sig i kommunpolitiken i Gnosjö för Kristdemokraterna. Blev senare vice partiordförande för Kristdemokraterna 2003–2015, äldre- och folkhälsominister2006–2010, barn- och äldreminister 2010–2014. Utsedd till landshövding i Örebro län våren 2015.