Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fogde ska hålla snyggt

Ljusnarsbergs kommun tar nu initiativ till att öka trivseln genom att skapa bättre ordning och reda. Kommunchef Tommy Larserö hoppas att kommunen ska bli den finaste i länet.

Annons

– Därför föreslår jag att en kommunfogde tillsätts, säger kommunchefen. Denne ska ha ögon och öron när det gäller skadegörelse och nedskräpning med mera.

Sören Hansson, arbetsledare vid Bergslagens kommunalteknik i Ljusnarsberg och Hällefors, har tackat ja till uppgiften. Han kommer att stå i nära kontakt med de åtta byalagen i kommunen.

– I och med att vi får hjälp av byalagen tror jag projektet kommer att bli unikt i Sverige, säger Tommy Larserö. Tanken är också att allmänheten ska vända sig till kommunfogden när någon form av nedskräpning upptäcks.

Huvudsyftet är att kommunen genom den här satsningen ska bli snabbare på att åtgärda klotter, flytta skrotbilar och sanera efter skadegörelse med mera.

– Jag ställer upp på den här idén, säger Sören Hansson, som kommer att jobba kvar hos BKT på heltid. Jag har varit med och jobbat med sådant här i alla år. Där det finns byalag är det inga problem. I Kopparberg och Bångbro finns det inga och där ha vi större problem. Men i år tycker jag det varit riktigt bra. Det var lugnt vid Djäkens badplats och det har varit lite klotter på offentliga toaletter

– Under valrörelsen hade vi ingen skadegörelse på valaffischer, vilket är ovanligt, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

På senare tid har det dock förekommit en del skadegörelse vid en eldplats i ett friluftsområde i Kopparberg. Det gör Sören Hansson lite orolig.

– Jag hoppas det inte blir något mer där.

Malvin Fröyseth, Högfors byalag, välkomnar den tänkta satsningen:

– Det är viktigt att skapa trivsel för alla som bor i kommunen, säger han. Det betyder mycket om vi kan presentera en snygg och fin kommun. Personligen tycker jag att byalagen är en stark resurs i sammanhanget.