Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på fysisk aktivitet

Hälsa och lärande hör samman. Det har Länsnätverket för en hälsofrämjande gymnasieskola tagit fasta på. Frågan är hur gymnaiseungdomar kan bli mer fysiskt aktiva.

Annons

I Länsnätverket ingår kommunerna i Örebro län samt landstingets samhällsmedicinska enhet. Sedan bildandet har man träffats ett par gånger. Kommande träff sker den 24 september på Pihlskolan i Hällefors. Då sätts fokus på fysisk aktivitet på recept, en metod för att få gymnasieelever att bli fysiskt aktiva.

Syftet med nätverket är att vara ett forum för inspiration, idéer och kunskapsspridning. Här träffas rektorer, skolchefer, elevhälsa och skolpedagoger för att diskutera.

– Vi har sett att hälsa och lärande hör ihop. Undersökningar visar att de som har sämst hälsa också presterar sämst. Det räcker inte bara med bra böcker för att ge bra utbildning, säger Fredric Welander på samhällsmedicinska enheten.

– Men hälsa handlar inte heller bara om att springa och att äta morötter utan om så mycket mer. Det är lätt att glömma bort den sociala delen i skolan, det som skapar vi-känsla och stärker den positiva stämningen och mångas självförtroende.

Man ska diskutera möjligheterna att utveckla arbetet med fysisk aktivitet och ökad samverkan på skolan.

Annons