Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokuserar på hälsan

Hälsan är i fokus på folkhögskolan i Fellingsbro. Under läsåret jobbar man utifrån en modell kring hälsofrämjande skolutveckling som ska ge effekt både på hälsa och inlärning.

Jane Karlsson, folkhälsoutvecklare på Örebro Läns Bildningsförbund, berättar att det upprättats ett ettårigt samarbetsavtal med folkhögskolan i Fellingsbro.

Modellen Hälsofrämjande skolutveckling handlar dels om den faktiska lärmiljön, dels om hur skolans elever och personal kan rusta sig och få ökad medvetenhet inom olika hälsområden, som i sin tur kan ge goda effekter på lärande och skolmiljö.

Hittills har det främst handlat om att inventera vad som redan görs när det gäller hälsofrämjande arbete på skolorna. Nästa steg är att ta fram ett koncept för hur man bäst kan arbeta med kursdeltagarnas egen hälsokompetens.

Det kommer också att genomföras temadagar om hälsa och överhuvudtaget handlar det om att väva in hälsoaspekten som en röd tråd i all verksamhet. Alla på skolan ska helt enkelt få del av hälsosammare rutiner, oavsett vilka utbildningar de går. Det är tanken med satsningen.

– Faktum är ju att får man fart på kroppen så får man även fart på hjärnan. Att vara kroppsligt hälsosam håller helt enkelt hjärnan alert, och det ska man ta fasta på, fortsätter Jane Karlsson.

Genom modellen ska man skapa möjligheter till hälsosammare skolutveckling som även minskar stressen och därmed också ökar förutsättningarna för god inlärning.

– På så vis handlar det också om en utveckling av pedagogiken.

Även Kävesta folkhögskola arbetar kring hälsofrämjande skolutveckling under året.