Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest på folkrace

Under helgen körs Majfestivalen i folkrace på Hallsbergs motorstadium. 
- Det är kul att gasa av sig lite, säger Mattias Damgren, Hallsbergs MK.

Annons

Runt 150 bilar är anmälda till tvådagarstävlingen som lockar deltagare från hela Mellansverige. Vid en av folkracebilarna står Mattias Damgren och kyler ner bilmotorn med vatten. Han har precis kört ett lopp men är inte helt nöjd eftersom bilen snurrade runt i starten. Mattias kör för Hallsbergs motorklubb och är mer eller mindre uppvuxen på folkracebanan.

- Jag har varit med sedan jag låg i barnvagn.

- Han var en vecka gammal när han följde med första gången, säger mamma Eva Karlsson.

I vanliga fall brukar även Eva vara med och köra men denna helg hjälper hon till som funktionär och jobbar i stället. Dock är hennes bil med och tävlar. I dag körs den av sonens kompis Tobias Svensson.

- Jag började köra förra året. Polarna håller på så jag provade och fastnade, säger Tobias.

Framhjulsdrivet

Han berättar att första loppet inte gick så bra eftersom Evas bil är en Saab och han är van vid att köra Volvo.

- Det var stor skillnad, den här drev i fel ände...

Funktionären Per Larsson, från Teknisk MC i Örebro, hjälper gärna till på tävlingar och tycker att det är kul att så många ungdomar har hittat till sporten. Per berättar att han var på en av de första folkracetävlingarna i Sverige 1981 och har kört själv sedan 1982.

- Vi var och tittade på tävlingen och sedan åkte vi hem och började att bygga bil, jag och bröderna, säger Per.

Som en camping

Depån bredvid tävlingsbanan påminner om ett campingområde. Buckliga bilar blandas med husvagnar, utemöbler och grillar. Vid ett campingbord förbereder Kerstin Fransson och Lena Duvemalm, från Rimforsa, dagens lunch. Kerstin berättar att hennes man, son och två barnbarn är med och tävlar. Dessutom är ytterligare barnbarn, exfruar, sambos och hundar med på helgens tävling i Hallsberg.

- Vi är här hela tjocka släkten, skrattar Kerstin.

Fotnot: Första start går klockan 10 i dag söndag.