Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsomyndigheten uppdaterar om covid-19 ►3175 avlidna i Sverige

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Folkhälsomyndigheten håller sin dagliga pressträff tillsammans med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, klockan 14:00. Myndigheterna redovisar coronasituationen i landet.

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

På dagens presskonferens medverkade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

3175 personer har nu dött av covid-19 i Sverige, vilket är 135 nya bekräftade dödsfall.

– Det har fyllts på med dödsfall, men det är en nedåtgående träd. Men det finns ju eftersläpningar som ni vet, Anders Wallensten, från Folkhälsomyndigheten.

Dagens budskap på presskonferensen var följ myndigheternas rekommendationer. Det var något som alla representanter från myndigheterna betonade.

– Stanna hemma om du känner dig lite sjuk, undvik nära kontakter om du är 70 år eller äldre. Håll avståndet till varandra och res inte i onödan, sa Anders Wallensten, och fortsatte:

– Och det vi alla kan göra är att tvätta händerna med tvål och vatten.

– Basala hygienrutiner kan göra skillnad, sa Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

För första gången på en månad har man också färre än 500 personer som vårdas på intensivvårdsavdelningen, IVA.

– Det är 481 patienter inneliggande på IVA med anledning av covid-19, sa Taha Alexandersson, från Socialstyrelsen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, berättade om att man kommer lägga fokus på hur befolkningen drabbas ekonomiskt och att långsiktighet behöver skapas.

– Man ser nu att det finns en uppenbar risk för att människor i ekonomiska trångmål kommer att öka, Anneli Bergholm Söder, från MSB.