Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsomyndighetens senaste beskeden om corona: ►Inga skärpta råd i Örebro – men kan ändra sig snabbt

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Uppsala förra veckan. Skåne i början av den här veckan. Nu får även befolkningen i Östergötland, Västra Götaland och Stockholm skärpta allmänna råd för att hindra smittspridning.
Nu håller Folkhälsomyndigheten pressträff om coronaläget i Sverige – se den här.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här

Det är en ökad smittspridning i Örebro län, med fler än 100 fall per dag. Och antalet covid-patienter på sjukhus har ökat den senaste veckan och ligger nu på 10-15 patienter.

Men situationen är mera akut i Östergötland, Stockholm och Västra Götaland.

Från och med i dag gäller därför skärpta allmänna råd i de länen.

De skärpta råden innebär att man ska avstå att vistas i publika inomhusmiljöer, exempelvis köpcentrum, gym, badhus och bibliotek. Undantag är livsmedelsbutiker och apotek.

Man ska också avstå fysisk närhet till personer som inte ingår i det egna hushållet.

Befolkningen i Östergötland, Västra Götaland och Stockholm uppmanas dessutom att inte delta i tävlingar, matcher, konserter och möten.

De här råden gäller sedan tidigare i Uppsala och Skånes län.

På presskonferensen fick statsepidemiologen Anders Tegnell frågan om varför inte ett län som Örebro får skärpta råd. Andelen nya fall per invånare här är högre än i flera av de aktuella regionerna.

– Det handlar inte bara om hur många smittade man har. Det är en sammanvägd bedömning som görs, hur resurstillgången att hantera smittspårning ser ut, trycket på sjukvården, och vilken nytta man skulle ha av de skärpta råden, sa Anders Tegnell.

Men det kan ändra sig snabbt.

– Vi för en löpande dialog med regionerna. Det kan ändra sig från dag till dag. Det kan bli fler regioner som får skärpta råd.