Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering kring corona – se presskonferensen ► 66 avlidna ► informationsinsats till 70-plussare

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Folkhälsomyndigheten höll klockan 14 sin dagliga uppdatering om coronaläget tillsammans med Socialstyrelsen, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Du ser sändningen direkt här.

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Statsepidemologen Anders Tegnell öppnade pressträffen med en beskrivning av nuläget: Just nu har 66 personer i landet avlidit på grund av covid-19, 42 av dem i Stockholm.

– Antalet fall av covid-19 går ganska snabbt uppåt och äldregruppen har en allt större andel, sa Tegnell.

– Det är en stor press på sjukvården i Stockholm. Trycket byggs upp successivt. Det som kommer under ligger länge och det kommer in nya,

Han sa också att Folkhälsomyndighetennu går ut med en speciell informationsinsats som riktar sig till person över 70 år där man trycker på att de äldre ska undvika sociala kontakter.

Däremot är inga stora nya åtgärder för att minska smittspridningen på gång, enligt Tegnell.

Thomas Lindén på socialstyrelsen sa att man kan komma i ett läge där man behöver prioritera vilka patienter som ska ges intensivvård.

– Det är inga nya principer men vi har valt att förtydliga dem. Det handlar 1/ om principen om människors lika värde oavsett social ställning eller ålder, 2/ Störst behov har företräde, 3/ Vården ska ges där den har störst nytta,

Svante Werger på Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) informerade om att det tagits fram föreskrifter för det läge att det kommer beslut om att stänga grundskolor och förskolor.

Det handlar om att i ett sånt läge fortsätta kunna ge barnomsorg till de personer som jobbar med samhällsviktig verksamhet.