Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhögskolan i framtidsprojekt

Vad anser Hälleforsborna ska bevaras från Häll-efors till eftervärlden? Den frågan vill Hällefors folkhögskola ha svar på.

– Vi jobbar med tema framtid på hela skolan denna vecka. Och en av uppgifterna vi ska göra är att samla information, texter och bilder från Hällefors som anses värt att visa för eftervärlden, berättar Frida Åström.

– Det kan vara vad som helst, en bild på en viktigt byggnad, en personlig berättelse eller kanske en tidningsartikel eller en bok. Vi vill veta vad som är typiskt Hällefors, säger Sofia Granath.

Frida och Sofia är två av alla som studerar på folkhögskolan. Alla kursdeltagare är involverade i temaarbetet med olika uppgifter.

Utställning

Frida och Sofia ingår i den grupp som efter samtal med ortsbor och insamling av föremål ska sätta ihop en utställning.

Andra grupper jobbar till exempel med framtidens mat, miljö och klimat, lokalpolitik, teknik, kultur, mode och framtidens boende.

Allt arbete kommer att redovisas i slutet av veckan. Projektet ska också visas för allmänheten i en utställning i Teaterhallen med vernissage på fredag samt med öppethållande även på lördagen.

Temaarbetet på skolan ingår i ett större projekt som heter Medborgarna och EU. 2009 jobbade 84 folkhögskolor, bland annat Hällefors, i ett gemensamt projekt med EU-frågor inför europaparlamentsvalet i juni det året.

Nästa satsning var inför klimatkonferensen i Köpenhamn i december 2009.

I årets projekt ska skolorna jobba bredare med EU-frågorna, bland annat just med fokus på framtiden utifrån EU:s framtidsstrategier för 2020.

Samtal om framtid

Nu på torsdag ska folkhögskolan finnas på biblioteket klockan 10–16 för att ta emot sådant som Hälleforsbor vill ska ingå i utställningen.

Samtal med ortsbor om ämnet framtid ska också ske.