Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusiken checkar in på hotell

Live at heart har fått en lillasyster. På fredagen startar världshistoriens första Folk at heart med 48 timmar folkmusik på Scandic Grand Hotel i Örebro.

NA:s recensent Håkan Pettersson kommer att blogga från festivalen här!

Alla som har varit på Live at heart kommer att känna igen sig i det nyfödda konceptet Folk at heart på hotellet. Ett par hundra artister spelar på en rad olika scener, schemalagda enligt ett snillrikt flöde så att man ska kunna se så många olika konserter som möjligt.

Skillnaden den här gången är att alla scenerna är på hotellet – och att det bara handlar om folkmusik.

– Enligt min definition är folkmusik allt från Bob Dylan till country och gospel. Eller rättare sagt: allt som kan spelas akustiskt, säger Anders Damberg.

Den första delen av kvällen kommer artisterna att spela på några få, större scener på bottenvåningen: några med elförstärkning, några öppna för folkdans och andra åter för trubadurer och någon för större band.

Lite senare på kvällen flyttar musikerna in i en rad hotellrum på hotellet, och så kan de fortsätta musicerandet, i välkända konstellationer eller helt nya. Under hela natten kommer det sedan att pågå konserter på 15–20 scener samtidigt, med kortare pauser mellan varje spelning så att publiken hinner förflytta sig mellan rummen.

Under festivalen hålls också en del seminarier, bland annat en fördjupning i gitarrspel med musikerna Bill Öhrström och Kenny Håkansson. Det blir också en föreläsning av Peo Österholm, som har 40 års erfarenhet av massmediebranschen.

– Grundidén bakom hela Folk at heart är att skapa en arena där musiker och spelarrangörer kan träffas och nätverka, där musikerna kan skapa team runt sig själva för att nå ut bättre. Det finns så mycket kvalitetsmusik som aldrig sprids. Och det kommer att finnas arrangörer från hela Mälardalen på plats på festivalen, säger Anders Damberg, en av arrangörerna bakom Folk at heart.

– Jag hoppas också att örebroarna checkar in på hotellet och bor kvar på hotellet, så att de får del av hela upplevelsen, säger han.

Några som har valt att delta i årets festival är Örebrobandet Country of Origin som har funnits sedan i maj.

– Den första anledningen till att vi vill vara med är att vi har ett onaturligt behov av att spela live överallt. Det andra är att det kommer att vara så många likasinnade på ett och samma ställe, säger Edvin Åsell, en av bandets medlemmar.

– Jag ser framför mig hur jag springer omkring mellan hotellrummen med min gitarr och frågar om jag får hoppa in i något annat band. Det är ju en del av traditionen inom folkmusiken, att man ska lära sig att spela direkt av någon annan, supa in deras kunskap, säger han.

Folk at heart

Plats: Scandic Grand Hotel, Örebro

Tid: 3-4 januari. Start klockan 18 båda dagarna. Musiken håller på till ca kl 04 på morgonen.

Recensioner: På www.hakanpettersson.se/blogg.php