Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldraprotest mot besparingar

Ett 20-tal elever på Kulturskolan förlorar sin enskilda undervisning till hösten. Föräldrar och lärare protesterar nu mot kultur- och bildningsnämndens beslut om besparingar.

Enskild undervisning på elgitarr, elbas och slagverk (trumset) skall upphöra i Kulturskolans regi från och med höstterminen. Tjänsterna köps nu från Kulturskolan i Örebro och kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg har beslutat om en besparing på 200 000 kronor. I stället för enskild undervisning kommer Studiefrämjandet att erbjuda undervisning i grupp. Vansinnigt tycker både lärare och föräldrar på Kulturskolan.

– Jag förstår faktiskt inte er prioritering. Vad är det som gör att ni inte stöder trummor, bas och gitarr som de flesta vill ha, undrade John Olov Ohlsson under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige.

Ingen enskild undervisning

– Studiefrämjandet är duktiga men kan inte ge samma undervisning, fortsatte John Olov.

Ordförande i kultur- och bildningsnämnden, Håkan Söderman (M), förklarar för NA att det är just elgitarr, elbas och trummor som Studiefrämjandet kan åta sig att undervisa i, dock inte enskild undervisning. Han beklagar om några elever blir drabbade men säger också att det inte är slutförhandlat med Studiefrämjandet än.

– Jag är inte övertygad om att det blir sämre i Studiefrämjandet. Hur vet man att de har sämre lärare?

Han förklarar vidare att kommunen gör en ny upphandling under hösten vilket innebär att det kan bli andra kulturskolor som tar undervisningsuppdragen.

Handlar om okunskap

Men kritiken mot nämndens beslut kvarstår från lärarna Magnus Åkesson, gitarr och bas, och Jesper Hellqvist, slagverk.

– Jag anser att det här handlar om okunskap. Jag är själv Lekebergsbo och för Lekeberg är det enormt viktigt att ha ett kulturellt utbud med de populäraste instrumenten, säger Jesper Hellqvist.

– De flesta har nog inte riktigt förstått vad det är som händer, säger Magnus Åkesson.