Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar har ansvar för sina barn - även i badanläggningar

Annons

Nerikes Allehanda uppmärksammade för en tid sedan (11 december 2019) ett drunkningstillbud vid Djupadalsbadet i Kumla kommun. Självklart är det bra att tillbudet fick ett lyckligt slut och att det gjordes ett bra omhändertagande av barnet, enligt artikeln. Trots detta ifrågasätts personalens arbete kring händelsen och det uppstår också frågor kring vem som bär på ansvaret för händelsen.

Här finns det en bra kombination av både värdskap och säkerhet.

Vi tycker det är bra att badet har valt att använda yrkestiteln badvärd istället för badvakt. För badvärd innefattar mycket mer än bara att vakta. För en badvärd gäller både att arbeta med värdskap och säkerhet.

En badvärds uppgifter kan liknas vid en flygvärdinnas uppgifter på ett flyg. Här finns det en bra kombination av både värdskap och säkerhet. Värdskapet genom det trevliga bemötandet när passagerarna stiger ombord, säkerheten vid genomgången av säkerhetsföreskrifter för att vid eventuell servering eller under resterande av resan återgå till att arbete med värdskapet. Utan att själva varit med om någon incident under någon flygresa är vi övertygade om att skulle något hända kommer flygvärdinnan övergå direkt från värdskap till att bara fokusera på säkerhet.

Det går inte att lasta ansvaret för ett besökande barn på en eller flera badvärdar.

När ett tillbud sker är det bra att diskutera vad som har hänt men det är också viktigt att dra lärdomar av tillbuden och kontinuerligt föra ett samtal med hur säkerhetsarbetet på exempelvis ett bad kan förbättras. Dock är det också viktigt att påminna om hur fördelningen kring ansvaret ser ut. Det går inte att lasta ansvaret för ett besökande barn på en eller flera badvärdar. Ansvaret ligger på den enskilde föräldern.

Grunden till detta är skrivningarna i kapitel 6, andra paragrafen i föräldrabalken. Men även konsumentverket slår fast i deras vägledning för badanläggningar att ”Konsumenter som besöker badanläggningar har att följa anvisade säkerhetsregler. Föräldrar och andra vuxna som följer med barn är skyldiga att hålla barnen under uppsikt under vistelsen i anläggningen och se till att så att de får den tillsyn och hjälp de behöver med hänsyn till ålder, utveckling och övriga omständigheter.”

Det finns flera bad som uppmärksammar deras badgäster om detta och det är bra att Djupadalsbadet nu ser över deras rutiner och informationen till badgästerna för att förtydliga ansvarsfrågan men den enskilde medföljande vuxen kan aldrig ta ifrån sig ansvaret när det gäller de barn som de har med sig.

Christa Dahlqvist

Christer Sörliden

Jonas Andersohn

Svenska Badmästareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel