Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar rasar över flytten av förskola

Barnen på den teckenspråkiga förskolan Kattungen flyttas till Lillån. Nu rasar föräldrarna över beslutet. – Vi känner oss överkörda, säger Robert Lindell.

I 25 år har det funnits en teckenspråkig förskola vid Birgittaskolan. Där går barn som är döva, hörselskadade eller hörande och har föräldrar som använder teckenspråk och därför är tvåspråkiga. Men nu har kommunen bestämt att Kattungens förskola ska flyttas. Verksamheten ska inte försvinna men flyttas till Klöverängens förskola i Lillån.

Det här har fått vissa föräldrar att protestera. Man har tyckt att beslutet har fattats över deras huvuden, att de inte haft möjlighet att påverka utan ställts inför fullbordat faktum. Felet, menar de, är att man splittrar upp en verksamhet som fungerar bra och tar bort en miljö där barnen känner sig trygga.

– Vi kallades till ett stormöte i april, det skulle ta en timme men avbröts efter halva tiden. Det blev för hett och för känsligt, säger Monika Andersson som är förälder och har barn på Kattungen.

Hon och Robert träffar NA för att berätta om hur föräldrarna ser på det här. Och de förklarar med hjälp av teckenspråkstolk att många är upprörda och ledsna.

Vad är problemet?

– Vi hörde rykten om det här men man har sagt att det inte var aktuellt med en flytt. Sen fick vi höra det på ett föräldramöte och blev jätteförvånade. Lillån ligger så långt från Birgittaskolan, säger Monika Andersson.

– Här finns en teckenspråkmiljö, det finns redan en färdig grund, det finns det inte där, fortsätter hon och förklarar att man är rädd att det arbete som byggts upp kring döva och hörselskadade barn försvinner.

Man är också osäker på om pedagogerna som använder teckenspråk kan följa med. Att lära sig teckenspråk tar tid, och det räcker inte, anser föräldrarna, att man kan enstaka tecken.

– Här kan alla teckna, säger Robert. Språkligt blir det helt annorlunda när vi flyttar.

Robert och Monika är också mot att barngruppen splittras. Barnen kommer att flytta till Lillån i etapper, några redan i höst, resten nästa år. Först flyttar barn med hörselnedsättning och teckenspråkig hörande personal. Ett år senare flyttar de döva barnen och den döva teckenspråkiga personalen.

– Måste man dela upp barnen? Det här är vi också oroliga för hur det ska bli, säger Robert.

Anledningen till flytten ska vara att Kattungen behöver bättre lokaler.

– Lokalerna är inte perfekta, säger Robert, men det får man ta. Språket är det viktiga.

Monika håller med.

– Lokalerna är lite sisådär, men det här är nära Birgittaskolan. Det är här de kommer att gå när de börjar skolan, här ser de sina syskon på gården och genom fönstret. Så blir det inte i Lillån.