Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändring är inte något dåligt för Askersund

Annons

Replik

... till Anne Ahnér (S), NA 4 januari.

Att vara politiker innebär att man måste klara av att fatta beslut när det krävs. Vi har både ett ansvar mot den verksamhet vi bedriver i dag och att säkra att vi inte lever av kommande generationers resurser. Eftersom våra medel inte har ökat i den takt som kostnaderna ökat så måste vi göra besparingar för att inte urholka den ekonomi som behöver vara stabil även i svåra tider. Enkelt förklarat, vi har högre kostnader än vi har pengar att betala med.

Askersunds kommun har under lång tid haft en dopad ekonomi. Vi har använt pengar från Migrationsverket, inte till kostnader för flyktingar i första hand, utan till att öka bemanning i hemtjänsten, invigningsfestligheter på Sjöängen, inflyttningslots och annan personal som har väldigt lite med flyktingverksamhet att göra. På samma sätt har under flera år försäkringsåterbetalningar använts för att balansera upp underskott i nämnderna. Problemet med detta sätt att arbeta är att man skapat permanent verksamhet med tillfälliga pengar. Det är ohållbart. Festen är över efter socialdemokraternas långvariga styre i Askersund och disken står kvar odiskad. Vi befinner oss nu i diskrummet. Askersunds kommun måste ha en organisation som står stabilt över tid. Tillfälliga bidrag eller andra tillskott får inte användas till permanent verksamhet.

Det visar tydligt att man inte löser problem genom mer pengar ...

De extra pengar som har skjutits till verksamheterna har i begränsad omfattning bidragit till ökad kvalitet. Vi noterar att trots att vi har en förhållandevis dyr skola jämfört med andra kommuner, så är resultaten i de låga åldrarna inte tillräckligt bra. I högstadiet ägnas mycket tid åt att repetera och lära in det som redan borde vara inlärt och det har kostat väldigt mycket. Som ett led att höja kvaliteten kommer vi föreslå att åk 6 återgår till mellanstadiet redan från höstterminen. Då betygen sätts i åk 6 kommer vi inte längre ovetande skicka vidare barn genom skolsystemet utan att de har fått den utbildning och det stöd de har rätt till.

Inom vård- och omsorgsområdet har personalen knappast upplevt en förbättring i arbetssituationen trots att resurserna ökat. Det visar tydligt att man inte löser problem genom mer pengar, snarare måste vi arbeta mer med medbestämmarskap, ledarskap, ansvar, organisation och sunt förnuft.

Eftersom vi har brist på legitimerade lärare och legitimerad vårdpersonal så finns det inte heller någon anledning att oroa sig för uppsägning. Vi vet med säkerhet att en framgångsfaktor för kvalitet inom både vård och skola är att vår personal har relevant utbildning och/eller rätt erfarenheter.

Vi sparar genom att plocka bort en chefstjänst utan att minska på kulturverksamheten.

Förändring är inte dåligt. Att samla liknande verksamheter som ligger utspridda, i gemensamma organisationer, innebär att vi både åstadkommer besparingar och förbättringar. Samordning av scenkonst med musikskola, bibliotek och ungdomsgård är ett sådant exempel. Vi sparar genom att plocka bort en chefstjänst utan att minska på kulturverksamheten. Det borde ligga i allas intresse att minska kostnader för administration i stället för att verksamheten ska minska. Med stor respekt för att förändring kan vara jobbigt för de inblandade, just för att det är nya arbetssätt eller för att man måste tänka och arbeta på ett annat sätt än vad man är van vid.

Den socialdemokratiskt ledda oppositionen säger nej till förändringar. Med envishet hänvisar de till det egna budgetförslaget för att finansiera det som det inte finns pengar till. De finansierar sina förslag med pengar från Migrationsverket som redan är intecknade till annat, som gymnasieskolan. Ett nej måste också finansieras. Det vore klokt av Socialdemokraterna att passa på när gamla politiker klivit åt sidan att också lämna den gamla politiken bakom och agera i verkligheten.

Caroline Dieker

Moderaterna, kommunstyrelsens ordförande

Hans Sedström

Kristdemokraterna, kommunstyrelsens vice ordförande

Fredrik Wernheden

Liberalerna, kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel