Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra kollektivtrafiken inom det system som finns

Svar

...  till Mikael Karlsson, NA 29 januari.

Jag är en av dem som sagt tvärnej till BRT. Vi kan nå en förbättrad kollektivtrafik genom att utveckla den som redan finns. Håller med dig om det felaktiga i att låsa in oss i ett statiskt system som dessutom är tätortsnära. Det jag vill tillföra debatten är att det redan finns ett väl fungerande system installerat i alla korsningspunkter som ger busstrafiken grönt ljus vid behov.

Men Region Örebro län har inte investerat enligt överenskommelse i teknik i bussarna som stödjer detta. Detta system från Swarco (Smart Prio) samt all digital infrastruktur ”läs fiber” som kommunen investerat i skulle enligt mig omedelbart kunna driftsättas och programmeras för att uppnå ett autonomt trafiksignalsystem. Men allt detta är alltså inte satt i drift! En stor investering som slarvas bort. Jag tolkar det som ovilja från kommun och region och frånvaro av ansvar gällande investerad teknik och licenser i våra befintliga bussar. Skulle systemet sättas igång sparas uppemot en miljard kronor. Jag menar att med en befintlig, förbättrad kollektivtrafik får vi en bättre funktionalitet för alla trafikslag.

Patrik Jämtvall

Liberalerna Örebro kommun

2:e vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel