Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbereder för vårflod

Det är vädret som avgör hur svår vårfloden blir. Om det är lagom varmt med plusgrader dygnet runt och gärna vind, så är det bra. Kommer det regn kan det bli översvämningar och problem.

Annons

Situationen är likartad med den som var vid vårfloden 1977. Snödjupet i dag är ungefär detsamma som då. Även den gången hade kraftbolagen tappat ur vattenmagasinen, men i månadsskiftet april-maj kom regn och mycket värme. Då kulminerade vårfloden den 7 maj. Då stod vattnet tre meter över normalt vattenstånd.

– Jag tror inte att vi ska hamna i den situationen nu, säger Göran Karlsson på Linde Energi som har koll på snömängderna, vattenflödena och magasinen längs Arbogaåns vattensystem. Han ger fortlöpande information till beredskapsgruppen och till Länsstyrelsen om läget.

– Snösmältningen är inte i gång ännu. Det som hänt är att snön packat sig, men det sker ingen större avrinning eftersom det är så kallt på nätterna, säger han.

– Vi har tappat ur allt vi kan ur sjöarna. När flödena ökar så kommer vi att öppna alla luckor vi kan.

Om Göran Karlsson kunde råda över vädret skulle han vilja ha några plusgrader dygnet runt och blåst. Då blir det en långsam snösmältning.

Kollar över maskinerna

Också på Bergslagens kommunalteknik förbereder man sig inför vad som eventuellt kan komma.

– Vi går igenom vilken materiel i form av pumpar och maskiner vi har och var de finns. Dessutom tittar vi över var vi kan hämta lera och berg för den händelse att vi måste bygga vallar någonstans.

BKT går också igenom hur det ser ut längs vattenlederna.

– Historiskt sett är de Lindesberg och Nora som råkat mest illa ut vid höga vattenflöden. Ljusnarsberg och Hällefors klarar sig bättre, säger Gunnar Berglund.

Känsliga områden är bland annat runt Lindesjön och Väringen samt flera låglänta platser i södra delen av Lindesbergs kommun.

– Vi följer utvecklingen noga och planerar för att hålla nivåerna under kontroll, säger fabriksansvarige Håkan Krantz på Korsnäs som drabbades hårt 1977.

Då fick företaget stoppa produktionen sedan vatten trängt in i pappersbruket.

Beredskapsgrupp

Det finns även en viss oro för reningsverken i Vedevåg och i Nora.

– Och sådana går ju inte bara att lyfta på, säger Gunnar Karlsson på Räddningstjänsten som är beredskapssamordnare.

I dag torsdag blir det ett möte där kommunchefen Lennart Jansson och biträdande kommunchefen Eva Wahlsten träffar honom samt folk från BKT och BMB för att bilda en beredskapsgrupp.

– Vi måste följa utvecklingen noga, säger Eva Wahlsten.