Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud för politiskabudskap på arbetet

Nä, nä. Att bära IF Metall t-shirtar med budskapet ”Regeringsskifte” går inte för sig. I alla fall inte på SPX Johnson Pump i Örebro sedan en tid tillbaka.

– Vi fick reda på det här på ett allmänt informationsmöte med företaget. Och många blev ju irriterade.

Det säger Rickard Backlund, klubbordförande för IF Metall på företaget.

– Vår klädsel har aldrig tidigare varit något problem. Och vad vi främst vänder oss emot är sättet det beslutades på. Skulle vår klädsel vara ett problem för företaget så tycker ju vi att det kunde förhandlas om det. Vi har alltid löst problem med förhandlingar här på företaget. Och vi ska nu begära en förhandling om den här frågan.

Märklig diskussion

Michael Strålman, vd på SPX Johnson Pump, har dock en annan syn. Han menar att företaget tillhandahåller de kläder de anställda behöver och att det ska vara politiskt neutralt på företaget. Han tycker också att den uppkomna diskussionen är lite märklig.

– Tänk om delar av vår personal sprang omkring med reklam för Sverigedemokraterna bland våra anställda där många är invandrare. Det skulle inte fungera.

Central uppgörelse

– Sen finns det ju också en central uppgörelse mellan parterna om att det inte ska förekomma den här typen av reklam på företagen. Det gäller också för religiösa eller sexistiska budskap.

– Men det finns också en annan sida av saken. Sedan några år tillbaks så heter vi SPX Johnson Pump, inte bara som tidigare Johnson Pump, och är en del av en stor koncern. För oss är det viktigt att det också står just SPX på våra yrkeskläder, som en del av varumärket.

Lennart Almqvist

019 -15 50 27

[email protected]