Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbudet: Hon får inte undervisa yoga

På elevers efterfrågan anlitade Sjöängsskolan en yogainstruktör och danspedagog för att hålla lektioner i rörelse- och avslappningsövningar. Något som ska ha ogillats av barn- och utbildningsförvaltningen varpå lektionerna ställts in. Nu startar föräldrar en namninsamling i protest.

Annons

I början av januari bjöds Josefin Wikström in till Sjöängskolan för att hålla i särskild utformad idrottsundervisning med eleverna.

Av tidigare erfarenhet visste hon att yoga inte var uppskattat av alla i kommunen varför hon valde att lägga fokus på dans, styrka och avslappningsövningar.

Trots det lades undervisningen ned redan efter första veckan.

– All yogarelaterad verksamhet har förbjudits, nu var inte det här yoga så det är inte ens relevant, säger Josefin Wikström som inte fått klara besked om varför hennes lektioner ställts in.

– De avbryter mitt i ett avtal utan att informera mig om vad jag gjort för fel.

Initiativet till Wikströms undervisning har tagits av lärare och elever i samråd. Tanken var sedan att finansiera undervisningen genom projektet Skapande Skola där eleverna själva tjänat in pengar via biljettintäkter.

– Jag får betalt för fullt uppdrag men det är viktigt för mig, och det har skolan lovat, att pengarna inte längre tas av det barnen själva samlat in, säger Wikström.

I sociala medier har det inträffade diskuterats flitigt och flera föräldrar till eleverna har vänt sig emot beslutet. Idag startade de en namninsamling i protest.

– Vi ifrågasätter beslutet som ledningsgruppen tagit, säger Anette Rosén Müntzing som varit med och initierat namninsamlingen.

Hon hänvisar till ett beslut fattat i barn- och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp från 2014:

”Det är inte tillåtet att inom Barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter använda yoga, yogamassage eller andra aktiviter som kan kopplas till yoga.”

– Varför är inte det tillåtet, frågar Anette Rosén Müntzing och berättar att de precis börjat dela ut papper om namninsamlingen.

– Målet är att de ska återuppta undervisningen, det är ju vad barnen själva vill.

Ronny Larsson, ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, berättar att de har inlett en faktainsamling i ärendet.

– Vi vill ha alla fakta på bordet innan vi beslutar hur vi går vidare, säger Larsson.

Han berättar att de tagit tag i ärendet på grund av uppståndelsen som blivit kring beslutet att ställa in.

Vad tycker du om förvaltningens yogaförbud från 2014?

– Det är inte förbjudet med yoga sett till vad Skolinspektionen sagt i ett tidigare, liknande ärende. Jag lutar mig mot vad de säger men man ska komma ihåg att varje ärende är individuellt.

Mikael Falk, förvaltningschef, ska ha lämnat in artiklar till nämnden för att underbygga beslutet om förbud mot yoga. I en av dessa, från 1984, hävdas att meditation och yogaövningar kan leda till psykisk sjukdom.

– Samtidigt finns motsatt forskningsresultat och artiklar om yoga, säger Ronny Larsson som inte vill ta ställning till beslutet att ställa in undervisningen förrän han har tillgång till all fakta.

NA har sökt rektorn på Sjöängsskolan som hänvisar till förvaltningschefen Mikael Falk. NA har även sökt honom men han har suttit upptagen i sammanträden under onsdagen.