Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundsbas: Vi kommer agera

För att uppfylla alla klubbars behov behövs det 15–20 konstgräsplaner i Örebro. Det visar en undersökning som Örebro läns fotbollförbund låtit göra.
– Vi kommer att agera. Vi har inte fått några argument om varför nio nya planer plötsligt blivit tre, säger Raul Björk, ordförande i Örebro läns fotbollförbund.

I Stockholm finns 92 konstgräsplaner, i Göteborg 51. Men i Örebro, som har allsvenska topplag på både herr- och damsidan, finns i dagsläget bara tre planer med konstgräs.

Nu föreslår fritids- och turistnämnden att det byggs tre nya konstgräsplaner. Trängens IP är först ut och följs sedan av Lillåvallen och Vivalla IP. Det kunde NA berätta i går. Förslaget är helt annorlunda jämfört med det som presenterades i höstas med konstgräs på nio nya platser i kommunen.

Kommunen lyssnar inte alls på Örebro läns fotbollförbund som tagit fram en egen turordningslista där Adolfsbergs IK och Rynninge IK:s anläggningar Lugnets IP och Grenadjärvallen står högst upp tillsammans med Lundby IP.

AIK bortspelat

Adolfsberg och Rynninge är också de föreningar i kommunen som har flest anmälda lag i 2010 års seriespel enligt förbundets egen statistik. Adolfsberg har 32 lag fördelat på 18 pojk-, tio flick, tre herr- och ett damlag. Rynninge har 27 lag fördelat på 16 pojk-, sju flick-, två herr- och två damlag.

– Adolfsberg känner sig väldigt bortspelade. De trodde att vår prioritering skulle väga tyngre än vad den gjort, säger Raul Björk.

– Vi har inte fått några argument och jag ska spänt leta efter dessa när jag får förslaget i min hand, säger han.

Egen undersökning

Förbundet tänker nu, i samråd med kommunens föreningar, agera.

– Under remisstiden vill vi träffa den politiska ledningen för fritid- och turism och ifrågasätta varför de inte tagit hänsyn till vårt material. Det kan även bli aktuellt att träffa kommunledningen, säger Raul Björk.

I början av året gjorde Örebro läns fotbollförbund en egen undersökning när det gäller behovet av konstgräs under vinterhalvåret hos klubbarna.

– I april är trycket som störst. Då har klubbarna sammantaget 610 träningstimmar i veckan från måndag till fredag. Det motsvarar 20 konstgräsplaner för att fylla allas behov, säger Björk.

– Vi skulle behöva 14–15 konstgräsplaner för att täcka upp behovet ordentligt i Örebro kommun, anser han.

Det är inte bara i Adolfsberg som frustrationen är stor. NA pratade i går med IK Sturehovs ordförande Bo Werner som tycker att hans klubb glömts bort i diskussionen.

– Även om vi har färre antal lag än Adolfsberg så har vi lika många utövare. Men vi sitter still i båten och är tysta, säger Werner.

– Jag skulle önska att kommunen lägger upp en större och mer övergripande plan där flera klubbar samsas om en konstgräsplan. För oss vore det naturligt att dela med Adolfsberg och IFK Örebro.

– Som det blir nu kör alla klubbar sitt eget race och det är inget bra, säger Bo Werner.

Örebroklubbar med flest lag

Fotbollsklubbar i Örebro kommun med flest antal anmälda lag till 2010 års seriespel (senior och ungdom):

1) Adolfsbergs IK 32 lag.

2) Rynninge IK 27.

3) Örebro SK FK 24.

4) BK Forward 23.

5) IK Sturehov 22.

6) Hovsta IF 21.

7) Karlslunds IF HFK och IF Eker Örebro, båda 19.

9) Lillån FK 16.

10) Hoif, 13.

Noterbart är att ÖSK bedriver fotboll i fyra olika föreningar. I ÖSK FK finns ett herrlag och 23 pojklag, i ÖSK Söder finns ett dam-, två herr- och sju flicklag, i ÖSK Ungdom finns ett dam- och ett herrlag och det allsvenska herrlaget sorterar under ÖSK Elitfotboll AB.