Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening vill gå till botten med rekryteringen

Föreningen Afrikas horn vill nu veta vad som ligger bakom krigsresorna från Örebro till Syrien och Irak. Deras ordförande har lyft frågan till Somaliska riksförbundet.

Efter dödsbuden om två stupade IS-krigare från Örebro höjer nu Mahdi Warsama, ordförande för Afrikas horns kulturcenter, rösten. Han vill veta varför unga män reser från en ordnad tillvaro i Sverige till kriget i Syrien och Irak.

– Vem rekryterar? Vem finansierar? Varför åker de som kommit från ett krig tillbaka till ett annat krig? Det är absurt, säger Mahdi Warsama till NA.

De senaste veckorna har föräldrar till två försvunna unga män fått veta att deras söner dödats i strider för IS, Islamiska staten. Informationen har kommit via sociala medier.

Kan föräldrarna vara säkra på att deras söner är döda?

– Föräldrarna har sorg och bilden de har är att sönerna har stupat. Men såklart hoppas de fortfarande att det inte är hundra procent sant.

Föreningen Afrikas horn tar avstånd från IS och det som de står för. Däremot stöttar de föräldrarna som förlorat sina söner och som under det senaste årets känt sig maktlösa när sönerna rest för att strida. Mahdi Warsama vill göra någonting åt den där maktlösheten som föräldrarna känner.

Därför har han inlett samtal med det somaliska riksförbundet i Sverige. Mahdi Warsama anser att många ungdomar med somalisk bakgrund ligger i riskzonen för att rekryteras till strider som egentligen inte är deras. Varför det är så vet han inte men det tänker han ta reda på.

– Föräldrarna kom hit. De valde att leva här i Sverige. Men så åker barnen dit. Är det inte paradoxalt?

Närpolisen i Vivalla Fredrik Malm vet att många pratar om att det ska ske rekrytering av ungdomar i Vivalla.

Känner polisen till att det sker rekrytering?

– Nej, det gör vi inte. Jag kan inte säga att det är så. Men det finns väl goda skäl att tro det när det över tid ändå är tio, tolv stycken som rest från Örebro. Det är ju ingen slump, säger Fredrik Malm.