Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningarna tar över

Diskussionen har pågått i drygt ett år. Men nu är det klart. Ställdalens AIK och Kopparbergs BK tar över skötseln av idrottsanläggningarna i Ljusnarsberg.

Det är kommunen som äger Ljusnarsbergs tre idrottsanläggningar; Tallheden, Olofsvallen och Bergslagsvallen. Skötseln av dem har kommunen betalat Bergslagens kommunalteknik, BKT, för att utföra.

Från och med nu ska skötseln bedrivas av två lokala föreningar. Bergslagsvallen blir SAIK:s ansvar medan Tallheden och Olofsvallen sköts av Kopparbergs BK. Även isbanorna är inkluderade i skötselavtalet. Vad gäller elljusspåren har kommunen separata avtal med lokala föreningar.

Kommunen står fortfarande som ägare av anläggningarna. BKT finns också med i bakgrunden som huvudansvariga för driften.

Orsaken till den nya avtalet med föreningarna är besparingar. Genom att överlåta skötseln sparar kommunen 600 000–800 000 kronor per år i personalkostnader.

– Om detta avtal inte hade kunnat slutas hade vi förmodligen tvingats lägga ner någon anläggning, säger förre kommunchefen Torbjörn Brännlund.

För skötseln av anläggningarna får SAIK 35 000 kronor per år. Kopparbergs BK får med sina två anläggningar det dubbla, 70 000 kronor. Pengarna ska räcka till allt utom uppvärmning, el, sopor och vatten. Föreningarna har också fri tillgång till de maskiner som redan finns i anläggningarna.

– De är även lovade ett visst personellt stöd av kommunen, säger Per Björkengren, anläggningsansvarig vid BKT.

Ljusnarsberg är den enda kommunen i norra länet som har den här typen av avtal med föreningar.

– Det har varit oerhört lätt att arbeta mot föreingarna och vi har haft en bra och öppen dialog, säger Torbjörn Brännlund.

Föreningarna är nöjda med avtalet. Nu återstår att se om medlemmarna ställer upp och hjälper till med skötseln.

– Vi är nöjda med det vi haft under årens lopp. Men det här blir en bra start för vår nya förening. Nu kan vi styra och ställa själva med hur vi vill ha det, säger Kent Gustavsson, Kopparbergs BK.

SAIK:s Lars Olofsson håller med.

– Bergslagsvallen är en av Örebro läns finaste anläggningar och det här gör att den får finnas kvar.

Skötselavtalet kommer dock att kräva mer av föreningarnas medlemmar. Men det är inget föreningarna ser som ett problem.

– Det återstår att se, men vi är hoppfulla, säger både Gustavsson och Olofsson.

– Om det här faller väl ut så kan vi även tänka oss att ta över driften av Ljusnarshallen, eftersom det är vår hemmaarena, säger Gustavson.