Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen jobbar för integration

Den nationella stödföreningen i Kumla jobbar för att integrera nyanlända i samhället genom språkintroduktion, läxhjälp och fotboll.

Annons

I augusti förra året bildades Nationell stödförening i Kumla. Under påsklovet arrangerade föreningen en fotbollsturnering för alla ensamkommande barn i Kumla kommun. Totalt var det ett 20-tal ungdomar som deltog i turneringen i Kumlahallen.

En som brukar vara med på fotbollsaktiviteterna är Emran Haidary från Afghanistan.

– Jag tycker det är roligt att spela fotboll med alla och läsa böcker. Jag brukar gå till biblioteket ibland, säger Emran Haidary.

På måndagar och onsdagar arrangerar föreningen läxhjälp på kvällen för de ungdomar som går i skolan. På tisdagar och torsdagar så har föreningen språkintroduktion för de barn och ungdomar som inte har fått någon plats i den kommunala skolan.

– Utöver det så arrangerar vi föreläsningar och aktiviteter som till exempel fotboll, säger Sarha Hassan, som var med och startade föreningen förra året.

– Vi är en ideell förening med ett 60-tal medlemmar. Vi hjälper även till med tolk och vi hjälper nyanlända med att läsa papper från till exempel migrationsverket, säger Sarha Hassan.

Föreningen arbetar mycket med att få nyanlända delaktiga i samhället.

– Vi försöker lära dem vad som är rätt och fel här och vi jobbar för jämlikhet mellan män och kvinnor, säger Sarha Hassan och berättar att föreningen även arbetar mycket med att stötta de ensamkommande barnen och ungdomarna som kommer till Kumla.

Anwer Hasan är asylsökande och volontär i föreningen. Han har varit i Sverige i sju år.

– Jag minns när jag kom till Sverige så fick jag ingen hjälp att lära mig språket. Jag fick lära mig själv ord för ord. Nu lär jag ut språket till ungdomarna som kommer hit. Jag hjälper även till med tolkning på arabiska, säger Anwer Hasan.

Erica Sandberg är också engagerad i Nationell stödförening som volontär.

– Jag kände att jag behövde hjälpa till. Jag kanske inte kan göra allt, men däremot lite. Jag följer upp ungdomarna och stöttar föreningen, säger Erica Sandberg.

Nationell stödförening i Kumla är öppen för alla och välkomnar fler att bli medlemmar.

Den 14 april kommer föreningen tillsammans med andra frivilligorganisationer och studieförbund i Kumla att arrangera en samtalskväll om integration. Samtalskvällen äger rum i Kumla bibliotek.