Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Kris köpte lyxbil till sin ordförande

(UPPDATERAD 14.25) Den ideella föreningen Kriminellas revansch i samhället (Kris) i Örebro har köpt en lyxbil som används av föreningens ordförande.

Annons

Kris hjälper dömda brottslingar att komma tillbaka till ett normalt liv. Efter det att föreningen investerat i en extrautrustad Audi Q7, som ny kostar mellan 500 000 och 1,3 miljoner kronor, och det uppstått konflikter om ordförandens ledarskap har flera medlemmar hoppat av, enligt Aftonbladet.

Ordföranden Lasse Liljegren förklarar köpet med föreningens långa och många resor.

- Kris behöver en komfortabel och driftsäker bil till ett vettigt pris eftersom föreningen åker så pass mycket. Det handlar ju om tusentals mil per år, vi har en mängd olika aktiviteter till exempel gör vi väldigt många anstaltsbesök, säger Lasse Liljegren, verksamhetsledare och ordförande för Kris Örebro, till NA.

Bra överenskommelse

Han säger att föreningen gjort en bra affärsöverenskommelse när bilen inhandlades.

- Vi kan säkert åka två år och få pengarna tillbaka, säger Lasse Liljegren.

NA når honom på mobiltelefon, på väg till Arlanda för en semesterresa till Thailand.

- Jag blev precis omkörd av en Volvo V70 Cross country, det är en vanlig tjänstebil. Vad kostar det inte att köpa en sådan bil, säger Liljegren.

Hakar upp sig

Han ser inga etiska betänkligheter i att föreningens fordonsinnehav kritiseras.

- Antingen hakar folk upp sig på guldkedjan jag har kring halsen, eller så är det huset jag hyr av kommunen, eller bilarna. Saker och ting kommer hela tiden tillbaka, säger Lasse Liljegren.

Ökad omsättning

Omsättningen i Kris Örebro har ökat, från 4,9 miljoner år 2009, till lite drygt sju miljoner 2010. Intäkterna kommer bland annat från Kriminalvården och olika kommuner, främst Örebro, som köper platser på Kris så kallade halvvägshus. Kris genomför även omkring 300 anstaltsbesök varje år, har dagverksamhet i föreningslokalen vid Vasatorget och  driver en del andra projekt, däribland Unga Kris och mc-klubben Kris MC.