Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreslår finskasom fövaltnings-område

Kommunen backar och föreslår nu att ansöka om att ingå i förvaltningsområde för finska språket.

Flera finska organisationer har tidigare föreslagit att kommunen ansöker hos regeringen om att få finska språket som förvaltningsområde. Frågan avfärdades dock av kommunens kontaktgrupp utan behandling. Finska föreningen överklagade beslutet hos Förvaltningsrätten i Karlstad då man ansåg sig felbehandlad. Innan frågan avgjordes lyftes den i ks som beslutade om ytterligare utredning.

Nu föreslås att kommunen ska anmäla sitt intresse. Om regeringen beviljar ansökan innebär det att kommunen får särskilt ansvar att värna om finska språkets ställning. I utredningen sägs att Hällefors redan är ganska gott rustad för de ökade krav som kan komma vid en anslutning. Bland personalen finns flera finsktalande och det finns ett finskt äldreboende.

Vad som saknas är personal som i skriftlig form kan översätta dokument till finska. En webbplats, en finskspråkig version, skulle också behöva skapas. Kommunen ska även kunna erbjuda förskoleverksamhet på finska om vårdnadshavare begär.

Vissa merkostnader kan uppstå, men det ska helt eller delvis täckas av statliga medel.

Frågan tas upp i ks på tisdag och slutgiltigt avgörs den senare i fullmäktige.