Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag satsar på jämställd sponsring

Få fenomen kan som idrotten förena, engagera och utmana människor. I dag är idrotten Sveriges största folkrörelse med över tre miljoner aktiva och tiotals miljoner fler som upplever idrott på arenor och via Internet eller tv. Därmed är det helt naturligt att vi som företag söker oss till idrotten för att stärka våra varumärken och öka vår samvaro med kunder och partners.

Som sponsorer har vi dock ett ansvar att fundera över vilka strukturer vi bidrar till. I dag har idrotten svårt att leva upp till sina jämställdhetsmål. En starkt bidragande orsak är att fördelningen av finansiella resurser ser väldigt olika ut. I dag sponsrar näringslivet idrotten med totalt sett sju miljarder kronor per år, och av dessa går bara 20 procent till kvinnor (närvarogrundade LOK-stöd och andra bidragsformer visar något mer jämställda siffror men når i många fall inte upp till 40 procent-målet).

En effekt av dessa ojämlika ekonomiska villkor är att tjejer och kvinnor som vill träna oftare har andraförutsättningar, både vad gäller anläggningar, tider och stöttande resurser. Att tjejers idrottande inte tas på allvar eller erkänns på samma sätt som killars bidrar också till negativa attityder.

När möjligheten att leva på sin idrott är mindre för kvinnor betyder det också att många idrotter saknar kvinnor som är förebilder. Kvinnor saknas också bland ledande tränarpositioner och andra inflytelserika poster inom idrottsrörelsen. Det är med andra ord färre tjejer än killar som vågar satsa på en tillvaro som aktiv idrottare. Det syns i statistiken som visar att endast 29 procent av kvinnorna i åldern 19–25 år är kvar inom föreningsidrotten (jämförande siffra för män, 50 procent).

Vi som undertecknar den här artikeln har bestämt oss för att göra skillnad. Våra företag vill bli en kraft för en mer jämställd idrott. Från och med 2017 vill vi främja en mer jämställd fördelning av sponsormedel, både vad gäller ungdoms- och elitidrott i länet.Vi vill att våra sponsorpengar ska spegla de värderingar vi dagligen strävar efter i våra företag, där kvinnor och män värderas lika och alla har samma rätt till utveckling. För oss är det också avgörande att kunder och partners känner igen sig i våra prioriteringar, att vi representerar den bredd av idrottsintresserade som finns i vårt samhälle.

Vi hoppas att det här uppropet kan engagera fler företag. Vi ser att idrotten har en unik roll som samhällskraft. Genom att klokare värdera var vi satsar våra pengar så kan vi hjälpa fram en idrott där tjejer och killar har samma rätt att drömma och lika förutsättningar att nå sina mål. Det vinner både vi, idrotten och samhället på.

Daniel LindkvistAtlas CopcoOtto NyängenSuzuki GarphyttanMagnus PojenMcDonald’sPia EngwallKnowit ÖrebroChrister HellströmLagermetallSara Sjöborg WikMyrina InvestKristian FranzénKontract ISHans Sollermane-manCarl PaulyMercuri UrvalHåkan SvanbergK3 NordicAnders NordkvistMicrodata

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel