Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag ska tjäna pengar – kommunen ska ge service

Annons

Det är en ynnest att få tillfälle att kunna delge sina tankar i stort och smått. Svårheten ligger inte i att hitta ämnen, snarare i hur vissa ämnen skall rymmas inom det begränsade utrymme som man har. Den kommunala ekonomin är ett ämne som skulle behöva hela tidningen för att kunna förklara samband, orsak och verkan. Jag utmanar dock mig själv genom att göra ett försök med Askersunds kommun som exempel. Det innebär att mycket kommer förenklas, men det är helt nödvändigt.

Alltför många försöker dra liknelser mellan företagsekonomi och kommunal, eller offentlig, ekonomi. Ett företags primära uppdrag är att tjäna pengar till ägaren. Produktionen av tjänsterna eller produkten är ett medel. För en kommun är det nästan tvärtom. Där är tjänsten eller produkten själva målet och pengarna är medlet för att kunna förverkliga det. Jag tycker detta är viktigt att ha med sig när vi talar om plus och minus i de kommunala budgetarna.

I Askersund har vi haft många goda år bakom oss. Förra året hade vi ett redovisat överskott på cirka 37 miljoner.

I Askersund har vi haft många goda år bakom oss. Förra året hade vi ett redovisat överskott på cirka 37 miljoner. Även tidigare år har vi stoltserat med goda resultat. Ändå har vi parallellt med detta haft en diskussion mellan opposition och de styrande partierna om vår ekonomiska styrka och vilket hälsoläge vi har, egentligen.

Som det ser ut nu kan man väl säga att efter cirka tio års ropande på att ”vargen kommer” har man fått rätt, den ekonomiska ställningen ser sämre ut och pekar mot att vi får svårt att få plus och minus att gå ihop. Men det är bara delvis rätt.

Vi kommer naturligtvis inte lägga budgetförslag som visar på ett underskott. Det är inte ens lagligt att göra det. Vi kommer presentera en budget som är stram och som dessvärre inte ger de resultat som den borde. Den innehåller dock tillräckligt för att kunna erbjuda våra medborgare den service som man kan förvänta sig. I en tid då S och MP inte har majoritet längre så händer det att vi förlorar en och annan omröstning. Det gäller såväl ekonomiska frågor som andra. Det blir en allt större utmaning att navigera en kommun där det inte finns en tydlig majoritet.

En opposition som är större än den styrande koalitionen kan då och då ”sätta käppar i hjulet” genom att gå ihop och rösta ned den styrande koalitionen.

En opposition som är större än den styrande koalitionen kan då och då ”sätta käppar i hjulet” genom att gå ihop och rösta ned den styrande koalitionen. Avgörande för dem som ska styra en kommun är, precis som i riket, att de ekonomiska ramar som fullmäktige beslutar om går i linje med den styrande koalitionens ståndpunkter.

Hittills har det gåt bra, men vi ska snart fatta beslut om en ny budget. Så här lång pekar det på att vi inte kommer ha samsyn mellan partierna. Vi kommer åtminstone se två olika budgetalternativ, kanske tre. Med det sagt så vill jag bara visa på hur komplext läget kan vara, även i en mindre kommun som Askersund. Det är tufft för såväl de styrande som för oppositionen att kunna lägga förslag som är ansvarstagande i en tid då de ekonomiska förutsättningarna krymper. Varje beslut som fattas rycks bort ur en helhet. Det kan vara hämmande för en kommuns utveckling att man inte hittar samarbeten som är tillräckligt starka. Det är snart val och då kan förutsättningarna ändras. Det är viktigt att ha en stabil majoritet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons