Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagande viktig fråga för Hällefors

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Bland de nya toppnamnen på Hällefors valsedlar återfinns Vivianne Pettersson. För henne var det naturligt att engagera sig i Moderaterna.

– Man sitter vid kaffebordet och pratar om hur det borde vara. Nu är det dags att försöka påverka på riktigt, säger Vivianne Pettersson, 61, kund- och marknadsansvarig på Värmevärden.

Hon och maken har startat två lokala företag, så att det blev just Moderaterna var naturligt. Att hjärtefrågan handlar om företagande ligger också nära till hands.

– Ovako är en stor motor här i Hällefors, och spiller också över på många små företag, det ska man ha i åtanke, poängterar hon.

Hur ser du på befolkningsminskningen, och vad tycker du behöver göras för att locka fler att flytta till Hällefors?

– Det gäller att få fler att starta eget, bara så kan Hällefors expandera. Det är viktigt att börja redan i skolan och se till att det finns relevanta utbildningar, och visa att det finns möjligheter på orten. Jag tänker främst på teknik- och omsorgsutbildningar, som också kan locka hit nya invånare.

Hur ska Hällefors kommun förhålla sig till viltfrågan anser du?

– Jag tycker att vi uppnått en bra bevarandestatus för vargstammen. Nu är det dags för förvaltning. Jag tror att det behövs licensjakt för att hålla stammen stabil, och få bort individer som gör skada.

Hur vill du förbättra kommunikationerna för Hällefors del?

– Vi har pendlingsavstånd till många orter, och bra kommunikationer är avgörande för att folk ska vilja jobba här, för vi kan inte begära att alla ska bo här. Goda kommunikationer gynnar även företagande och här finns en del att göra.

Arbetslösheten är hög, hur kan man skapa fler jobb i Hällefors?

– Jag tror på turismen, och vi kan bli bättre på att utnyttja den natur vi har och därigenom skapa jobb. Jag vill att vi ska få bygga sjönära. Det skulle attrahera fler att både bo och semestra här, vilket skulle gynna jobben. Omsorgen är också viktig med tanke på allt högre andel äldre. Det behöver skapas förutsättningar att göra karriär på hemmaplan.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– De som kommer hit ska ses som resurser. Men det gäller att vara jättetydlig med vad som gäller, och att utslussning och integration fungerar, vilket det inte gör i många stycken i dag. Här behöver fler företagare ställa upp för att leda in invandrarna på arbetsmarknaden och visa hur vi gör här.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatt, v ad vill du göra för att förbättra situationen?

– Resultaten behöver förbättras och det tror jag kan göras genom att ta bort störningsmoment i skolan. I dag är det synd om den som förmedlar kunskap när elever sitter och leker med sina mobiler. Även en väl fungerande idrotts- och föreningskultur är viktig både för skolans och välmåendets skull. För omsorgens del vill jag att det startas utbildning på orten.

Vivianne Pettersson (M) är fjärde och nytt namn på Moderaternas valsedel i Hällefors.