Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare åtalas för bokföringsbrott

Vid två tillfällen misstänks en företagare i Sydnärke ha gjort kontouttag på tillsammans 3,1 miljoner utan att bokföra uttagen. Han är nu åtalad misstänkt för bokföringsbrott.

Kammaråklagare Jan Wallström framhåller att de två miljonuttagen utan bokföring är en extra belastning i sammanhanget. Likaså att inte leverantörsskulder bokförts, en skuld kan enligt åtalet röra sig om allt mellan 600 000 och 4,6 miljoner.

Mannen drev under drygt ett år ett företag i Sydnärke som sedan försattes i konkurs.

Han har under polisutredningen inte erkänt att han skulle ha gjort sig skyldig till bokföringsbrott.

Vid genomgången av företagets ekonomi framkom att affärshändelser inte fanns bokförda och att det saknades information om räkenskaperna.

Fallet polisanmäldes och har nu gjort att mannen åtalats vid Örebro tingsrätt.

Skötte inte bokföringen

Åklagaren konstaterar, i sin stämningsansökan, att företagaren med uppsåt eller av oaktsamhet inte har skött den bokföring han var skyldig att ha. Det anses därför omöjligt att följa vad som skett i företaget och med ekonomin under det år verksamheten pågick.

Bland bevismaterialet åklagaren ska presentera vid rättegången finns sammanställningar från konkursförvaltaren över olika transaktioner som inte bokförts.

Resultatrapporter som saknar leverantörsskulder presenteras också, dessutom konkursbouppteckningen.

Vid rättegången ska förhör också hållas med konkursförvaltaren, ett förhör avsett att styrka bristerna i bokföringen.