Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare dömd till sex månaders fängelse för slarv med bokföring

En 36-årig företagare i Örebro döms till sex månaders fängelse efter att han slarvat med bokföringen. Företagaren har tidigare gjort sig skyldig till liknande brott och får nu näringsförbud i tre år.

Brotten upptäcktes när företaget försattes i konkurs sommaren 2016. Under konkursförvaltningen och Skatteverkets revision upptäcktes brister i bokföringen.

Företagaren har förnekat brott och hävdat att en annan man varit den faktiska ställföreträdaren, som även ansvarat för bokföringen. Tingsrätten köper inte den förklaringen eftersom företagaren var ensam styrelseledamot och ägare av företaget.

Bokföringsbrotten mannen döms för pågick under åren 2013 tills dessa att företaget försattes i konkurs. Dessutom ska företagaren enligt tingsrätten genom sitt agerande ha försvårat skattekontrollen.

Tingsrätten anser att företagaren, som har en examen i juridik, borde ha känt till bolagets skyldigheter att bokföra affärerna. Nu döms han till fyra fall av bokföringsbrott och fyra fall av försvårande av skattekontroll.