Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsklimat ämne för möte med politiker

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Ge företagen utrymme på kommunens webbsida. Tillsätt en företagslots. Rusta upp Hällefors centrum. Förslagen på hur företagsklimatet i Hällefors kan bli bättre var många på frukostmötet med politikerna.

Det var Företagsföreningen i Hällefors som hade bjudit in partierna från kommunfullmäktige till ett morgonmöte med fullt fokus på det lokala näringslivet och på hur de olika partiernas planer för den framtida näringslivspolitiken ser ut.

Ett förslag från Grythyttelistan var att det lokala näringslivet skulle ges en framskjutande plats på kommunens webbsida.

– Det blir ett sätt för kommunen att visa upp företag som finns på orten och en väg för företagen att få synas, sade Emil Gustavsson (GL).

Centern tryckte också på betydelsen av att kommunen stöttar det lokala näringslivet.

– Så långt det är möjligt ska kommunen vid upphandlingar försöka gynna lokala företag, sade Lars-Göran Zetterlund (C).

Hur kontakter med myndigheter ska skötas på smidigaste sätt för företagen har Moderaterna en vision om, med en företagslots. Idén är att denna funktion tillsätts i ett samarbete mellan de fyra kommunerna i norra länsdelen, Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg.

– Med företagslotsen sätter vi alla myndigheter som företaget ska ha kontakt med vid ett och samma bord, sade Christina Johansson (M).

– Det ska vara en tvåvägskommunikation mellan kommunen och företagen. Och det ska satsas på utbildningar utifrån behov i till exempel omsorg och industri, sade Eva Lindbäck (M).

Stefan Backius (V) lyfte bland annat fram betydelsen av hur det ser ut i Hällefors centrum.

– Vi vill skapa en attraktivare utemiljö i centrum. Och kanske måste vi förtäta centrummiljön för att slippa tomma skyltfönster. Vi vill även driva en handla lokalt-kampanj, sade Backius.

Annalena Järnberg

(S) flaggade för möjligheten till privata alternativ inom de kommunala verksamheterna, bland annat om att kanske införa LOV, lagen om valfrihet i vården, i Hällefors.

– Det kan också finns andra behov som kommunen har som föreningslivet och näringslivet kan ta som sitt ansvarsområde, sade Järnberg.

Järnberg framhöll dessutom betydelsen av att förmedla en positiv bild av Hällefors.

– Vi måste komma tillbaka till tiden då Hällefors gick före och stack ut. Men det krävs i så fall politisk enighet om vi ska kunna förmedla den bild av Hällefors som vi vill föra ut, sade Järnberg.

Lars-Erik Eriksson

(SD) lyfte fram en minskad asylinvandring som en strategi för företagstillväxt i Hällefors, en åsikt som inget annat parti höll med om.

Jumboplatser för Hällefors i rankingen

Organisationen Svenskt Näringsliv släpper varje år sin rankinglista över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I rankingen definieras en kommuns totala företagsklimat som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Hällefors kommun brukar sällan få framskjutna positioner i denna ranking. År 2014 fick Hällefors plats 286 i rankingen. Mellan 2007-2013 har Hällefors som bäst fått plats 281 i rankingen och som sämst plats 288.

Syftet med rankingen är att skapa förutsättningar för diskussion och dialog kring företagens villkor i kommunerna.