Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgiftat kött kan vara falska rykten

Örebro brukshundsklubb går ut med en varning om förgiftat kött som ska ha lagts ut i Örebro. Flera hundar uppges ha dött - men hos Örebropolisen har man inte fått in en enda anmälan.

Annons
Hundägare oroas av uppgifter om att förgiftat kött har lagts ut på olika platser i Örebro. (Bilden är hämtad från ett annat sammanhang)

Enligt uppgifter som cirkulerar bland hundägare finns misstanken att kött som förgiftats med glykol lagts ut i Karlslundsspåret. Även Örnsro ska vara drabbat. Men några konkreta anmälningar från drabbade hundägare har inte nått Örebropolisens ledningscentral, och därför är det svårt att bedöma hur tillförlitliga ryktena om förgiftade godsaker är.

Enligt uppgifter till NA handlar det om 2-3 misstänkta dödsfall och en hund som ska vara svårt sjuk. Även polisen har tipsats om uppgifterna i andra hand.

- Har man råkat

ut för detta ska man definitivt anmäla det till oss. Och även om ens hund inte drabbats men man har sett misstänkta köttstycken eller andra konstigheter i spåret bör man höra av sig till oss, sade Örebropolisens vakthavande befäl Thomas Ginghagen till NA före lunch.

Sedan dess har fortfarande har inte en enda anmälan kommit in till Örebropolisen.

- Vi har också gått tillbaka i tiden och tittat, och inte hittat något som stämmer in på det här, säger polisens informationschef Mats Nylén.

Han drar därför slutsatsen att det just nu bara verkar röra sig om ryktesspridning.

- Det går ju rykten ibland om allt mellan himmel och jord. Men vi får avvakta och se om det finns någon substans i det här, säger Mats Nylén.

Glykol används som

kylarvätska till bilar, smakar sött och är redan i små mängder  livsfarligt för hundar.

De första symptomen på glykolförgiftning är att hunden kräks, blir slö och vinglig - kissar och dricker mycket.

Förra året dog tre hundar på en kennel i Hagfors. Obduktionsrapporten visade senare att de förgiftats av glykol.

I Skåne i maj kastade en person in hundgodis dränkt med glykol in i en hundgård. Hunden fick föras djursjukhus, och överlevde.

Vet du mer? Är du drabbad? Hör av dig till [email protected]

Tipsa oss!

Vet du mer? Är du drabbad? Hör av dig till [email protected]

Annons