Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förhoppningsvis kan det bli vargjakt"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

– Utlokalisera fler statliga myndigheter i Stockholm till andra städer i Sverige. När Centerledaren tillika näringsministern Annie Lööf gästade Örebro på måndagen i slutspurten av valrörelsen på passade hon på att göra ett riktigt politiskt utspel.

– Utred vilka myndigheter i Stockholm, Solna och Sundbyberg som kan flyttas, samt vilka som har för stora lokaler i dag.

– Målet bör vara att spara minst 500 miljoner årligen för att satsa på jobbskapande eller miljöåtgärder, samt att skapa plats för motsvarande mellan 20 000 och 25 000 studentlägenheter. Det kan ske genom att en tredjedel av myndigheterna flyttar till billigare adresser eller att vissa krymper sina lokalytor, samtidigt som andra flyttas ut.

Men om det här förslaget, om det skulle bli en verklighet, skulle gynna Örebro eller länet på något sätt är inte alls säkert.

– Det är för tidigt att säga. Här i Örebro finns ju redan statliga myndigheter, Statistiska centralbyrån är ett exempel.

– Staten betalar i dag 5,2 miljarder kronor i lokalhyra för myndigheter i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Hyran per kvadratmeter är 2 167 kronor och det totala antalet hyrda kvadratmeter är 2 384 000.

– Så vi skulle alltså kunna tjäna pengar på att flytta till mindre lokaler eller ut i landet.

Det är bråda tider för partiledarna så här i valspurten, och Annie Lööf reser mycket.

– Har man en godispåse i fickan så brukar det gå bra, sa hon med ett skratt.

I Örebro hyllade hon samarbetet mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna men själv kan hon inte på något sätt tänka sig att regera med socialdemokraterna på riksplanet.

– Nej, det kan jag inte. Jag utgår från att Socialdemokraterna håller fast vid sitt valmanifest som bland annat ska göra det dyrare att anställa ungdomar. Ett sånt parti går inte att samarbeta med.

– Så nej, någon sådan koalition blir det inte.

I Örebro län är vargfrågan ständigt uppe till debatt, Örebro län är kanske det vargtätaste länet i landet sett till ytan. Och Annie Lööf öppnar upp för att det ska bli tillåtet med jakt på varg.

– Vi har redan utvidgat rätten till skyddsjakt på varg. Och förhoppningsvis kan det bli vargjakt redan i vinter om vinner valet.

– Vargen är i dag inte längre ett utrotningshotat djur. Det finns fler än 400 vargar i landet. Och vi uppfyller alla krav på en gynnsam bevarandestatus för vargen.

– Vi vill införa en förvaltningsplan för varg precis som det redan finns för björn och lodjur. Men tyvärr så bromsar EU det arbetet.