Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förintelsen fångade elevernas intresse

Klass 9E på Transtenskolan har engagerat sig djupt i händelserna runt Förintelsen. I samband med minnesdagen öppnade eleverna en utställning som nu finns att se i Hallsbergs bibliotek.

Det började i höstas med en uppdragslista och tunga suckar. Men det tog inte lång stund förrän elevernas intresse var fångat.

– Hela höstterminen och en månad till har vi jobbat med olika projekt som handlar om Förintelsen och koncentrationslägret Auschwitz, berättar Filip Wallberg.

Han har studerat hur det var i den avdelning på Auschwitz där kvinnor och barn spärrades in. Filip, Erik Teerikoski, Tobias Karlsson och Lovisa Larsson har också gjort en modell som illustrerar grymheten.

– Kvinnor och barn utsattes ju för plågsamma experiment i lägret. Det är svårt att fatta hur man kunde behandla folk så där, säger Erik Teerikoski fundersamt.

Frågor som snurrar

Anna Jansson och Linnea Classon har fördjupat sig i en biografi av en man som överlevde Förintelsen. På utställningen har de redovisat det hela i form av en kalender med luckor, som är intressant att ta del av.

– Jag tror inte att något som Förintelsen kan hända igen. Nazisterna ville ju det, men de lyckades inte. I dag är folk för medvetna, man låter inte nazismen breda ut sig, menar Anna.

Hur upplevde barnen Förintelsen? Går det ens att föreställa sig de känslor barnen kände när de rycktes ur händerna på sina föräldrar? Det är frågor som har snurrat inom Linn Karlsson och Emelie Frost sedan i höstas.

Novell

– Vi har läst massor. Sen har jag författat en novell. Den handlar om Josef 12 år, när han packas i godsvagn, transporteras till Auschwitz och rycks ifrån sina föräldrar, berättar Linn.

Novellen är välskriven och gripande. Den finns att läsa i sin helhet på utställningen.

Dessutom har Agnes Heppich och Elvira Pettersson gjort ett bildspel som analyserar nazismens uppkomst. Även Lina Tellin, Tina Hörlin och Lina Persson har jobbat med arrangemanget. Utställningen öppnades på Förintelsens minnesdag i onsdags och visas i tre veckor.