Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlossningen i Karlskoga: Upprörande med argument som bygger på att peka finger

Artikel 59 av 61
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Svar

I NA den 1 mars publicerades en insändare av Bengt Olsson om Region Örebro läns sjukvårdsorganisation och situationen kring förlossningen i Karlskoga. Som ansvarigt regionråd för hälso- och sjukvårdsfrågor vill jag påtala ett par felaktiga påståenden i den insändaren.

Olsson påstår att man ”lägger en första opartisk utredning åt sidan och gör en ny som utförs av de (partiska) tjänstemän som i flera år har velat lägga ner förlossningen”.

Så är inte fallet. När den första kartläggningen av vad som skulle krävas för att återuppta förlossningen efter sommaren presenterades, beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att ta emot kartläggningen, att uppdraget till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att förlossningsverksamhet ska erbjudas i Karlskoga kvarstod. Dessutom att ”ansvaret för berörda verksamheter ska involveras i det fortsatta arbetet för att skyndsamt genomföra detta uppdrag”.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har således gjort precis vad nämnden fattade beslut om.

De ansvariga för respektive verksamhet har preciserat vad som krävs för att genomföra uppdraget och hälso- och sjukvårdsdirektören har presenterat sin samlade bedömning av rimliga krav på bemanning och beredskap av förlossningsverksamheten.

Det svåra bemanningsläget har gjort att vi i den politiska majoriteten har sagt att vi vill pröva möjligheten att låta en annan aktör bedriva förlossningsverksamheten i Karlskoga.

Olsson påstår att ansvariga politiker sagt att barn kommer att dö om vi öppnar i Karlskoga.

Jag blir upprörd och provocerad av de cyniska argumenten om att förlossningen i Karlskoga är säker eftersom inget barn har dött. Och ännu värre – att döda barn är sådant man trots allt får räkna med, att nyfödda barn dör ibland.

Jag vet inte vilka uttalanden han syftar på. Men jag själv har hela tiden varit noggrann med att patientsäkerhetsarbetet i det här fallet handlar om att skapa förutsättningar för att nyfödda svårt sjuka barn får tillgång till rätt vård – just för att undvika vårdskador och för att undvika att det värsta händer.

Jag blir upprörd och provocerad av de cyniska argumenten om att förlossningen i Karlskoga är säker eftersom inget barn har dött. Och ännu värre – att döda barn är sådant man trots allt får räkna med, att nyfödda barn dör ibland.

Jag blir också upprörd av argument som bygger på att peka finger mot brister i förlossningsvården på andra ställen.

Det finns inte utrymme att bemöta varje påstående i Olssons debattartikel. Men det finns anledning att påminna om det som är kärnfrågan för förlossningsverksamhetens framtid i Karlskoga: Även om förlossningskliniken är en så kallad lågriskenhet så ska varje nyfött barn ha förutsättningar till rätt vård, oavsett vad som sker och var det sker. Det går inte att relativisera.

Frågan handlar därför inte om länskliniker eller inte länskliniker.

Det handlar inte om någon dold agenda för att lägga ner förlossningsverksamheten eller hela sjukhuset.

Det handlar inte om vilka beslut som vilken chef har fattat, om enskilda chefers lämplighet eller om huruvida chefer borde få sparken eller inte.

Det handlar inte om patientsäkerheten för mammorna, eftersom det inte finns samma identifierade brister för mammorna som för barnen.

Det handlar inte om barnmorskors rätt att få välja att jobba vidare på samma plats och på samma sätt som tidigare.

Det handlar inte heller i första, andra eller tredje hand om pengar.

Alla föräldrar som får barn i Örebro län ska kunna vara trygga med att deras barn får bästa möjliga vård. En vård som ger både mamman och barnet rätt förutsättningar att klara en komplicerad förlossning.

Varje barn som föds svårt sjuk ska få rätt vård i rätt tid. Också det barn som föds i Karlskoga.

Karin Sundin

ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel