Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Formell Moberg när fullmäktige sände cykelplan på återremiss

Det dröjer ett tag innan Kumlas nya cykelplan kan rullas ut. Vid kommunfullmäktige i kväll återremitterades förslaget.

Kumlas cykelplan från 2002 har nu arbetats om och uppdaterats. Den var klar att klubbas. Åtminstone tycktes det så efter behandlingen i kommunstyrelsen för en dryg vecka sedan. Men efter att Annica Moberg (S), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden yrkat bifall till planen begärde Christoffer Stockman ordet.

– Det är en bra plan, men några saker gör mig bekymrad, sade han.

Det rörde bland annat att kartmaterialet saknade bilder från orter som Sannahed, Ekeby och Hardemo och att det faktum att Sverigeleden för cykel, som går genom kommunen, inte nämns och inte heller framväxten av flera mounitainbikeleder i Kvarntorpsområdet.

– Det bör också nämnas i planen vad vi vill ha för underlag på den mindre vägnätet, så att det inte blir som i Örebro där backen upp till Ånnaboda, kommunens populäraste cykelsträcka, förstördes när man lade oljegrus.

Annica Moberg tyckte att de framförda synpunkterna var något som kunde hanteras när det var dags att fatta detaljbeslut om enskilda cykelprojekt. Men Stockman höll fast.

– Det är naturligtvis en avvägning om man ska begära återremiss, men jag tycker att det är bättre att vi gör det rätt. För det här kan bli riktigt bra, sade Stockman.

En efter en kom sedan partiföreträdare för L, KD, SD, MP och V upp i talarstolen och ställde sig bakom en återremiss.

Annica Moberg sade att avsikten var att anta planen tidigt i år så att den kunde ligga till grund för nya cykelprojekt senare under året.

– Jag tycker att det är synd att de här synpunkterna inte lämnats i samhällsbyggnadsnämnden när planen har arbetats fram, sade Annica Moberg och skickade den ”hemläxan” med oppositionspolitikerna till det framtida nämndarbetet.

När det gäller återremisser räcker det att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom den för att ett beslut ska skjutas upp. Så skedde efter att Christoffer Stockman skriftligt fått redogöra för vilka passager det var han ville ha förtydligade.

Annars var den stora fråga som många i salen bar på under kvällen om Dan-Åke Moberg (S) skulle hålla sig mer formell? Det var vad partikamraterna till den kritiserade kommunfullmäktigeordföranden hade begärt av honom. Sex andra partier i fullmäktige hade begärt mer än så: att han skulle avgå eftersom de saknar förtroende för Mobergs sätt att leda arbetet i fullmäktige. Nu senast berodde det på en ordväxling ordförande Dan-Åke Moberg (S) och Per Holm (KD) där den sistnämnde ansåg sig tystad av ordföranden när han efter en lång replikväxling ville citera Wikipedia.

Efterspelet innehöll misstroendeförklaringar från sex av åtta partier i kommunfullmäktige och inbjudan från S om diskussioner om debattklimatet i Kumlapolitiken.

Mot den fonden får man nog säga att Moberg klarade kvällens test. Han var formell. Höll koll på alla ledamöters partibeteckningar. Hänvisade till kommunens arbetsordning när han nekade centerns Jan Engman att ställa en interpellation. Efter en timme slog ordförande klubban i bordet och tackade ledamöterna för visat intresse.