Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorenad mark i Krokfors

Marken vid bostadsområdet Krokfors, som byggdes 1971 intill brandstationen i Kopparberg, innehåller stora mängder av föroreningar. Det visar en geokemisk undersökning, som Forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö vid Örebro universitet gjort.

Annons

– Den rapport vi fick i juni visar att det finns höga halter av bly, koppar, zink och kadmium, säger Katarina Johnsson, miljöinspektör vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Enligt förvaltningen är det Kaveltorps koppar-och blyverk, som drevs mellan 1858 och 1904, som orsakat föroreningarna i marken. Därmed finns det ingen som kan hållas som ansvarig för de åtgärder som kan komma att krävas.

– I sådana här fall får man söka bidrag via länsstyrelsen från Naturvårdsverket, säger miljöinspektören.

Inte akut

Det berörda området är klassat som riskklass 1. Ettan betyder högsta riskklass. Men enligt sjukvården medför föroreningarna inga akuta hälsorisker för dem som bor och vistas i området.

– Att området klassats som högsta riskklass beror dels på att det finns mycket föroreningar i marken och dels på att det bor många människor i området, säger Katarina Johnsson. Tanken är att vi i ett enklare brev ska informera de boende i området om utredningen.

BMB–förvaltningens bedömning är att det behövs en huvudstudie för att i detalj undersöka utbredningen av de funna föroreningarna samt förekommande exponerings- och spridningsvägar.

– Kommunen har ansökt om en miljon kronor till en huvudstudie. Besked om det blir några pengar beräknas komma i januari.

I huvudstudien ska man titta på vilka åtgärder som kan göras och i vilken omfattning. Efter det kan beslut tas om vad som exakt ska göras.

Förutom bostadsområdet ska marken på andra sidan Garhytteån nedanför skolan undersökas. Kommunen utesluter inte att det kan finnas föroreningar även där.

Fotnot: Slutlig rapport kommer vid årsskiftet. BMB-förvaltningen räknar inte med att den kommer att innehålla några större förändringar jämfört med rapporten i juni.