Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre ÖSK-målvakten: "Så innerligt trött på hatet"

Förre ÖSK-målvakten Odd Lindberg har tröttnat på skandalscener som de i Göteborg.

- Jag är så innerligt trött på hatet och våldet från unga och vuxna män, skriver Lindberg i ett öppet brev till NA.

Odd Lindberg var en framgångsrik målvakt i ÖSK och IFK Göteborg på 1970-talet. Efter händelserna i Göteborg i veckan, när ett knallskott var nära att träffa Tobias Sana, har den förre elitmålvakten tröttnat på supporterkulturen.

- Det har inte hänt mycket på alla dessa år trots allt prat om förebyggande insatser, klubbars så kallade värdegrund, dialog mellan ledande personer inom supporterklubbarna och klubbledningar etc, konstaterar Lindberg i sitt brev.

Odd fortsätter:

- Vi måste börja tala om en kultur där den tysta massan bidrar till att legitimera den våldskultur och det hat som härskar i många supporterklubbar. Jag har ännu inte hört talas om att någon av de ”riktiga” supportrarna i supporterklubbarna informerat polis och/eller klubbledning om vilka som kastar in knallskott på planen, vilka som tänder bengaler så matcher försenas, vilka som slår sönder pubar före och efter matcher eller vilka som på sociala medier hotar spelare eller klubbledning. Varför kan man fråga sig?

Odd anser att även spelarna måste ta sitt ansvar:

- Ett annat problem är att spelare efter matcher applåderar sina supportrar för det stöd de fått, trots att just dessa supportrar under matchen har skrikit, hora, fitta, förrädare och rasistiska glåpord till motståndarnas spelare, skriver han.

Odd är inne på linjen att sluta gå och titta på fotboll:

- Fotboll ska engagera och beröra, men om hatet och våldet även i fortsättningen legitimeras av de ”riktiga” supportrarna och av spelarna, då väljer jag att avstå från att gå på matcherna. Jag är så innerligt trött på hatet och våldet från unga och vuxna män.

Läs hela Odd Lindbergs brev här nedan!