Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan slår larm – många brottsliga assistansbolag i Örebro

Artikel 18 av 21
Assistansfusk i Örebro
Visa alla artiklar

Nu reagerar Försäkringskassan på antalet oseriösa assistansbolag i Örebro. Av 14 stoppade utbetalningar i landet har hälften av dem varit från Örebro, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Vi har under en längre tid sett att det finns ett helt nät av oseriösa och rent av brottsliga bolag i Örebro, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringsringssamordnare, till tidningen.

NA har i en mängd artiklar rapporterat om assistansbolag med säte i Örebro som haft ögonen på sig från olika myndigheter.

Så sent som i förra veckan fick assistansbolaget Aktivia assistans AB sitt tillstånd indraget av Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att det bland annat uppdagats att en man som tidigare figurerat i den stora assistanshärvan kring ATS assistans och som dömdes till fängelse för skattebrott bedömdes ha ett bestämmande inflytande över bolaget.

► Läs också (för prenumeranter och plus-kunder : Inspektionsmyndigheten drar in Aktivia Assistans tillstånd - företaget överklagar

I en rad andra artiklar rapporterade NA om ett assistansbolag som mutade en mamma med 57 000 kronor under bordet för att hennes dotter skulle anlita företaget. Samma bolag misstänktes även för att ha tagit emot sekretessbelagda uppgifter från Försäkringskassan som en anställd hade kommit över genom olagliga registerslagningar.

Försäkringskassan har sedan ett år tillbaka stoppat utbetalningarna till bolag som de upptäcker är oseriösa, skriver SvD. I stället betalas ersättningen ut direkt till de som är berättigade till assistans. Av 14 bolag har sju av dem varit från Örebro.

SvD: Varför har det här blivit ett problem i just Örebro?

– Det handlar bland annat om att privata assistansbolag från området har växt fort och blivit lönsamma fort, vilket har skapat ringar på vattnet och även lockat in oseriösa aktörer som vill tjäna snabba pengar, säger Linus Nordenskär till tidningen.

Enligt Linus Nordenskär är det svårt att stoppa personerna bakom bolagen.

– Vi hittar fuskbolagen och stoppar utbetalningarna. Men personerna bakom bolaget hittar i nästan samtliga fall sätt att vara kvar. Det är väldigt svårt att stoppa dem helt. Dessutom skyr flera av de oseriösa inga medel för att hitta nya kunder, säger han till SvD.

Läs också:

Hovrätten ändrar dom – dömer bröder för assistanssvindel i miljonklassen