Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forsberg: ”Min långsammaste mara någonsin”

52 år gammal slog han personligt rekord i höstas. I Svampenmaran slog Sören Forsberg till med en annan notering: Sitt långsammaste maratonlopp någonsin.

Örebrolöparen Sören Forsberg hade ett fantastiskt 2015 när han 52 år gammal både vann det svenska riksmästerskapet, motsvarande SM, i 24-timmarslöpning och slog personligt rekord på maraton med 2.44.11 – den bästa tiden av en svensk 50-plussare i fjol.

Men lördagens varvnötande på Svampens utsiktsdäck bjöd på en helt annan form av rekord för Forsberg – hans långsammaste maratonlopp genom tiderna: 3.33.17.

– Ja, 1998 gjorde jag Stockholm marathon på 3.25, och året därpå gjorde jag 3.21 där, men då fick jag stanna varannan kilometer sista milen för att stretcha ut kramp, säger Forsberg, som tävlar för IF Start.

Plötsligt dålig form? Nä, förutsättningar. Stenhårt underlag, 453 cirkelrunda varv – och framför allt trängsel när 63 löpare i helt olika tempo skulle samsas på den 97 meter långa och bara några få meter breda banan.

– Det var en kombination av många saker. Det stoppade upp med allt folk, men jag kände också att det blev stumt i benen med det här underlaget som kändes hårdare än asfalt. Och även om jag öppnade i långpassfart och sprang och pratade med folk så kände jag att tempot kostade på mot slutet, när det var tolv kilometer kvar blev varven väldigt långa, säger han.

Första timmen låg Forsberg fyra, men Kolbäcks Anders Ågren mattades betänkligt vilket gjorde att örebroaren kunde knipa sista pallplatsen bakom överlägsne norrmannen Gjermund Sørstad och Kumlalöparen Tomas Fridh.

Fridh har vunnit tre av fyra maratonlopp som arrangerats inne i Tybblelundshallen, på en 193 meter lång löparbana, och är med andra ord van vid att springa runt, runt.

– Men det här går inte att jämföra med någonting, inte ens med loppen inne i Tybblelundshallen. Det var svårt att lägga upp det, eftersom det var så mycket folk hela tiden. Det är lätt att springa och irritera sig på att det är trångt och att man måste sicksacka och hålla ytterspår hela tiden, men man får försöka släppa det och se det här för vad det är, en kul grej, säger Frid, som tävlar för Stocksäter och passerade mållinjen för 453:e och sista gången på 3.23.50.

– Någonstans längst inne i bakhuvudet hade jag hoppats på att gå under tre timmar i dag, men det är svårt att göra på en sådan här bana. Det var ändå det häftigaste maratonlopp jag gjort, säger han.

När Fridh berättade om sitt lopp hade segraren Sørstad redan hunnit hugga in på buffén som väntade i Svampens restaurang efter avslutat lopp.

Norrmannen vann med 16 minuters marginal efter att ha hållit ett helt eget, högt och jämnt tempo från start. Segertiden, och banrekordet, 3.07.24, var ändå en bra bit från personliga rekordet på 3.21 för löparen som slog nordiskt rekord i 24-timmarslöpning på löpband så sent som i februari och som i höst ska representera Norge i 100-kilometers-EM.

– Det var en slitsam upplevelse, väldigt annorlunda mot allt annat jag gjort. Jag fick löpa långt, långt ute på yttern och akta mig för folk, så det var svårt att hitta en rytm i löpning eftersom det blev mycket start och stopp hela tiden. Men det var jag förberedd på, man får ta det för vad det är, ett upplevelselopp, säger Sørstad som kommer från Lier strax utanför Oslo.

– Jag har inga problem att springa varv efter varv, men det kortaste jag provat förut var 193-metersbana. Det gällde verkligen att inte tänka på varven trots att de ropade ”nu har du 250 kvar”, utan det gällde att fokusera på tiden i stället.

För Fridh väntar nu en träningsperiod innan han kommer välja mellan att springa RM över 24 timmar eller SM över 100 kilometer i sommar. För Forsbergs del blir det både Göteborgsvarvet den 21 maj och Stockholm marathon den 4 juni.

– Då ska det gå snabbare, hoppas jag. Jag fick nästan lite negativa tankar här, men det blir förstås ett helt annat lopp där. Det är en tuff bana, men jag skulle vilja gå nedåt 2.50. Sedan ska jag springa Berlin marathon i höst, och där har jag tänkt att det ska gå riktigt fort. Kanske blir det SM på 100 kilometer också, eller maran i Viby. Vi får se hur det känns, säger Forsberg.