Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forsgrens om första världscupsegern: "Overkligt"

Lilian Forsgren sprang förstasträckan när Sverige vann mixedsprintstafetten i världscupen i Halden på fredagen. Karriärens första världscupseger för Hallsbergslöparen.

Förra våren tog Hallsbergslöparen Lilian Forsgren, 25, EM-silver i stafett. På fredagen visade hon återigen vilket pålitlig laglöpare hon är när hon grundlade Sveriges seger i världscupens mixedstafett i norska Halden med en stabil insats på förstasträckan.

– Det känns lite overkligt, men jättekul. Jag gick i ett sjukt bra lag, men det kändes väldigt tryggt.

Kände du ingen extra press med två VM-guldmedaljörer i laget?

– Jo, absolut, men jag tror att det är bra. Jag behöver vara lite nervös.

Forsgren avverkade den orienteringstekniskt i princip felfritt.

– I början gick det jättebra. Till fjärde kontrollen var vi ett större gäng som kom ihop, och många drog snett utåt höger vilket gjorde att vi fick en lite längre loop in mot kontrollen. Då tajtade det till sig och vi blev en ännu större klunga och då hamnade jag lite längre bak i ledet, berättar Forsgren.

– Men efter varvningen gick det jättebra. Jag hade mycket kvar i kroppen och kunde springa förbi löpare efter löpare, en riktigt skön känsla.

Forsgren växlade som femma, var fyra sekunder från andraplatsen efter knappt 16 minuters löpning, och tolv bakom svenska andralagets öppningslöpare Karolin Ohlsson, som spurtade hårdast från näst sista kontrollen och in till växling.

– Det gör inget att ligga bakom ett par löpare efter första sträckan så vida avståndet inte blir för stort, för då får andrasträckeslöparen gå ut i ett lite mer passivt läge och kan hänga på i rygg inledningsvis.

Andrasträckans William Lind förde upp Sverige på andraplats och efter tredje växlade Jonas Leandersson som trea, bara tre sekunder bakom ledarduon Gustav Bergman och OK Tisarens schweiziske dubbelvärldsmästare Matthias Kyburz som lämnade över till sistasträckan exakt samtidigt.

Men på sista sträckan var svenska världsstjärnan Helena Jansson helt obeveklig, och ställde av resten av världseliten, inklusive Judith Wyder som tog tre VM-guld förra säsongen och formstarka danskan Emma Klingenberg. Jansson i mål som 21 sekunder före närmaste konkurrent, och fixade därmed segern åt Sverige, Forsgren och de andra lagkompisarna.

Forsgren berättar om känslan att stå i målfållan och vänta på Jansson.

– Det var nervöst. Det var svårt att få till någon kontinuerlig nerjogg efteråt, man sprang runt i två minuter och sedan kom man på sig själv med att stå och heja i stället … När Helena kom i mål var det lite overkligt. Jätteroligt verkligen.

Sveriges tredjelag, med Örebrolöparen Martin Regborn, 23, på andrasträckan, slutade på nionde plats, 1.33 bakom. Av de 93 sekunderna som saknades jämfört med Sveriges förstalag tappade Regborn 36 på sin sträcka.

Segern var alltså Forsgrens första i världscupen, hennes tidigare bästa placering är en tredjeplats på medeldistans i Spanien förra året. Individuellt har hon sammanlagt fyra topp tio-placeringar där den senaste kom i onsdags, på långdistansen i Halden.

Det resultatet, då hon var näst bästa svenska, och fredagens succé bäddar för en uttagning till VM i Skottland i augusti.

Både Forsgren och Regborn springer den indiviudella världscupsprinten i Lysekil i morgon, lördag

– Det var mycket skog på sprinten i dag, mjukt underlag som gör att man inte blir stum i benen på samma sätt som efter en sprint i stadsmiljö. Det här var mer som en bra uppväckare efter långdistansen i förrgår. Morgondagens sprint är däremot 90 procent asfalt, säger Forsgren.

Har du någonsin varit i bättre form?

– Egentligen kände jag inte att formen var så bra före helgen. Men nu får man positiv feedback för varje lopp …

Du kan tänka dig att ta en förstasträcka i ett svenskt mixedsprintstafettlag i VM i augusti också?

– Ja, inte mig emot …